Een krachtig hogedrukgebied ligt stationair boven Scandinavië. Ons aandachtsgebied bevindt zich voortdurend in maritiem polaire lucht. Op 500 hPa ligt een laag ten noordwesten van de Wadden. In de loop van de dag trekt dit hoogtelaag zuidwaarts. Aan de grond ontstaat dan mogelijk nog een klein thermisch laagje boven de zuidelijke Noordzee. Vanavond zal dit hoogtelaag aangekomen zijn boven België. Een occlusie bereikt in de nacht naar dinsdag vanuit de Duitse Bocht het noorden van het land, trekt zuidwestwaarts en blijft over het land slepen.
Meest relevante systeem is de koude put. Daaronder en aan de westflank ervan (PVA) zien we de sterkste convectieve verschijnselen, vooral boven zee dus. Alle modellen ondersteunen dit beeld. Actueel is er op veel plaatsen mist ontstaan. De grillige verdeling van bewolking en opklaringen maakt wel dat er grote fluctuaties optreden. Voor de nacht naar dinsdag zien we voor de occlusie uit de mistkansen opnieuw toenemen. Harmonie36 is hierin het meest extreem, maar alle modellen geven een signaal. De timing en het doorlopen van de occlusie verschilt nog per model, ook doordat bijvoorbeeld Hirlam tijdelijk een apart laagje laat ontstaan.
Op veel plaatsen is het mistig, lokaal verkeersbelemmerend. In de tweede helft van de ochtend lost de mist geleidelijk op en is er af en toe zon. In de kustprovincies drijft er af en toe een bui vanaf zee binnen. Vanmiddag kan ook elders zeer lokaal een bui ontstaan. De maximumtemperatuur ligt rond 13°C. De wind is zwak en variabel.
In de nacht van maandag op dinsdag is het in de noordelijke helft bewolkt met kans op wat regen of motregen. In de rest van het land blijft het droog en in het zuiden komen opklaringen voor. In de opklaringen ontstaat mogelijk een enkele mistbank. De minimumtemperatuur loopt uiteen van ongeveer 8°C op de Wadden tot ongeveer 2°C in de opklaringsgebieden in het zuiden. De noordoostelijke wind is zwak, in het Waddengebied matig tot vrij krachtig.
Dinsdag overdag is het op de meeste plaatsen overwegend bewolkt en in de noordelijke helft kan er plaatselijk nog lichte regen of motregen vallen. De maximumtemperatuur ligt rond 12°C. De noordoostelijke wind is zwak tot matig, in het Waddengebied matig tot vrij krachtig.
Op 500 hPa is een blokkade aanwezig in de vorm van een hogedrukgebied boven Scandinavië en lage druk boven het zuidoosten van Europa en west van de Golf van Biskaje. Tussen deze twee systemen bevindt zich een oud en complex frontaal systeem dat retrograad richting het aandachtsgebied beweegt, maar steeds verder verzwakt. Het laag boven Zuidoost-Europa koerst oostwaarts. Het andere laag trekt naar Frankrijk en gaat samen met een vanaf Groenland inlopend hoogtelaag. Het resulterende hoogtelaag tolt vervolgens rond boven de Britse Eilanden en trekt dan oostwaarts. Hierdoor wordt de blokkade afgebroken.
Maxima tussen 10 en 14 graden, vooral vrijdag veel bewolking en kans op lichte regen
maandag 17 oktober tot en met maandag 24 oktober
Licht wisselvallig en maxima rond of iets onder normaal. Minima iets boven normaal.
Tot en met +168 zien we louter geblokkeerde clusterscenario’s. Ook daarna verdwijnt dit regime nog niet helemaal uit het ensemble. Alhoewel minder duidelijk dan twee runs geleden, is er nog steeds enigszins sprake van een bifurcatie in de windrichting vanaf het einde van de week. Doordat de straalstroom blijft golven in de meeste oplossingen, neemt de onzekerheid in de tijd steeds verder toe omdat het weerbeeld direct afhankelijk is van hoe ruggen en troggen zich positioneren. Wel is het aantal warmere oplossingen in de minderheid.