Friday 19 April
Weerman Jannes Wiersema

Op veel plaatsen mist, vanmiddag meer zon.

29 december 2016 door Jannes Wiersema

Een hoog heeft diverse centra boven het zuiden van Duitsland en Tsjechie. Rond dit hoog is de stroming anticyclonaal met een zuidcomponent, in het zuiden meer zuidoostelijk en in het noorden van het land meer zuidwestelijk. De aangevoerde lucht is onder een subsidentie-inversie rond 1500 vt vochtig, maar wordt van het zuiden uit geleidelijk wel wat droger waarbij de inversie geleidelijk daalt. Vrijdag trekt het hoog verder zuidoostwaarts en draait de stroming naar zuidwest en neemt iets in kracht toe.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

De dag begint vrijwel overal met (dichte) mist en/of laaghangende bewolking. Op veel plaatsen vriest het en er is kans op lokale gladheid. Met name langs de oostgrens en boven de Veluwe zijn er opklaringen aanwezig. Deze opklaringen breiden zich langzaam verder uit en vanmiddag krijgt de zon steeds meer ruimte. Vooral in de noordelijke helft kunnen mist en bewolking echter lokaal hardnekkig zijn. De maxima liggen rond +2°C graden. De wind komt uit zuid tot zuidoost en is zwak tot matig, kracht 3 of minder.

Vanavond en komende nacht zijn er eerst brede opklaringen en kunnen er opnieuw mistbanken ontstaan. Het koelt flink af en op veel plaatsen gaat het licht, mogelijk lokaal matig vriezen. Er staat een zwakke, aan zee matige zuidelijke wind.

In de loop van vrijdag komt op veel plaatsen de zon tevoorschijn, maar vooral het westen en noordwesten blijven gevoelig voor lage bewolking. Het kwik blijft steken bij een graad of 2 en er staat een zwakke tot matige zuidelijke wind.

Een hoog boven centraal Europa verliest langzaam grip op het weer in ons aandachtsgebied. Het trekt langzaam zuidwaarts, waardoor een eerste frontaal systeem in de loop van Nieuwjaarsdag van het noordwesten uit passeert. Daarna komen we in een noordwestelijke stroming tussen een krachtig hoog ten westen van Ierland en lagedruk boven Scandinavie. In de noordwestelijke stroming trekt dinsdag 3 januari een actieve randstoring over het zuiden van Scandinavie, met boven de zee tijdelijk flink wat wind. Daarna blijft er sprak van een west tot noordwestelijke hoogtestroming, die wel steeds meer gaat golven. Op donderdag 5 januari diept aan de voorzijde van een hoogtetrog een storing fors uit. Het laag trekt dan via de noordelijke Noordzee naar Scandinavie, waarna er bij ons in het weekeinde van 7/8 januari een noordelijke stroming vanaf hoge breedten ontstaat.

Vooruitzichten

Tijdens de jaarwisseling waarschijnlijk bewolkt en meest droog. Vanaf Nieuwjaarsdag wisselvallig met soms regen of een bui en in de nachten landinwaarts kans op lichte vorst.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 05 januari tot en met donderdag 12 januari

Grote kans (70%) op licht wisselvallig weer met temperaturen rond en later mogelijk beneden het langjarig gemiddelde

Tot en met Nieuwjaarsdag ziet de EPS er erg eenduidig uit. Dan een eerste storing in de loop vab Nieuwjaarsdag die in vrijwel alle leden enkele mm regen oplevert. Meeste leden ondersteunen daarna de deterministische run met een hoog ten westen van Ierland, dat daarna via Frankrijk naar Zuid-Europa trekt. Wind dan bij ons overwegend aanlandig. De opmaat naar een meer noordelijke stroming, die we in het weekeinde van 7/8 januari zien, ondersteunen ook vrij veel leden uit de EPS, maar daarna zien we toch in een meerderheid, ongeveer 70% een westelijke stroming die licht cyclonaal is.

foto van Jannes Wiersema.

foto van Jannes Wiersema.

foto van Jannes Wiersema.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn