Thursday 29 February
Weerman Jannes Wiersema

Opklarend met af en toe de zon.

19 augustus 2015 door Jannes Wiersema

28Een laag ten oosten van Engeland trekt noordwestwaarts en vult op. De bijbehorende frontale zone ligt ten noorden van ons land. Een ingedraaide occlusie ligt nog boven het zuidwesten maar trekt tevens noordwestwaarts de Noordzee op. In de loop van de dag wordt de luchtdrukgradiënt gering en hebben we te maken met een uitloper van hogedruk. In de loop van donderdag neemt van het westen uit de zuidelijke stroming langzaam in kracht toe op nadering van een frontaal systeem, dat behoort bij een depressie ten zuiden van IJsland. Restanten van dit systeem bereiken in de loop van de donderdag het zuidwesten, het is nog wat onzeker hoeveel er overblijft van dit systeem.

Vandaag breekt de bewolking steeds meer en komt de zon tevoorschijn, het westen heeft nog het langst te maken met de bewolking. Vooral vanochtend kan uit de aanwezige bewolking nog zeer lokaal regen vallen. De temperatuur loopt op naar 20 tot 22 graden en de zuidelijke wind blijft zwak.

In de nacht naar donderdag is er weinig bewolking en is het droog. Vooral in het oosten van het land kan mist ontstaan. De zwakke wind wordt zuid tot zuidoost en de temperatuur daalt naar een graad of 12.

Donderdag overdag is het vrij zonnig en blijft het waarschijnlijk droog. In de middag kan het echter in het zuidwesten bewolkt raken en is een spat regen niet geheel uit te sluiten, dit is echter nog onzeker. De temperatuur stijgt naar 22 tot 24 graden en de zuid tot zuidoostenwind wordt zwak tot matig.

De komende dagen maakt de hoogterug boven Scandinavie verbinding met de rug boven Zuid-Europa. Na het weekend dringt een hoogtelaag vanaf de Atl. Oceaan op en de stroming neemt hierdoor in kracht toe en wordt meer en meer cyclonaal. In de loop van volgende week trekt het hoogtelaag zich weer terug en vindt er weer opbouw van de continentale rug plaats. Op verdere termijn lijkt dit bovengeschetste patroon zich nog te kunnen herhalen.

Vooruitzichten

Perioden met zon met maxima rond 25 graden. Na het weekend toenemende neerslagkansen en dalende temperatuur.

Vooruitzichten lange termijn
woensdag 26 augustus tot en met woensdag 02 september

Aanvankelijk wat koeler en kans op regen of een enkele bui. In de loop van de periode waarschijnlijk (tijdelijk) herstel van het zomerse weertype.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn