Friday 26 April
Weerman Jannes Wiersema

Opklaringen en buien

10 oktober 2013 door Jannes Wiersema
Van tijd tot tijd regen

Van tijd tot tijd regen

Een hoogtelaag boven de Duitse Bocht, met bovenlucht van  -32 C, trekt via ons land verder zuidoostwaarts en ligt vrijdagmiddag boven de Jura. Aan de grond zien we een bijbehorende hoofdlaag zich verplaatsen van Denemarken richting ons land om vervolgens verder zuidwaarts te trekken bij dit hoofdlaag vertoont steeds meer frontale kenmerken en is afgelopen nacht en ochtend ons land gepasseerd. Na passage ervan wordt de bovenlucht kouder ( -32 gr). Morgen komt het eerder gepasseerde front terug als warmtefront vanuit het noordoosten. Dit front draait om het laag heen en beweegt vrijwel parallel aan de stroming, langzaam zuidwaarts over ons land. Ten noorden van dit front heerst wederom een stevige gradiënt.

Vooral in de westelijke kustprovincies komen buien, soms met onweer en in het zuidwestelijk kustgebied mogelijk ook zware windstoten. Verder landinwaarts is de zon van tijd tot tijd te zien en komt slecht een enkele kleine bui voor. De maximumtemperatuur wordt hooguit een graad of 13. De wind is meest noordwestelijk en matig. Vooral op de westkust staat een krachtige en soms een harde wind.

Komende nacht zijn er opklaringen en is er slechts nog een enkele bui mogelijk. De minimumtemperatuur ligt tussen de 5 en 9 graden. De wind wordt noordelijk, zwak tot matig boven land en (vrij) krachtig aan zee en hard in het waddengebied.

Vrijdag overdag is er veel bewolking en zijn er perioden met regen. Op sommige plaatsen kan de regen lang aanhouden. De middagtemperatuur wordt in het zuiden niet hoger dan een graad of 11, in het noorden kan deze oplopen naar 15 graden. De noordoostelijke wind trekt aan tot matig of vrij krachtig boven land, in het zuidoosten blijft de wind zwak veranderlijk. Aan de kust en op het IJsselmeer wordt de wind hard of mogelijk stormachtig. (Bron: KNMI)

In een uitzakkende hoogtetrog boven de Noordzee komt een  hoogtelaag tot ontwikkeling. Dit hoogtelaag verplaatst zich in vanaf de Noordzee via ons land naar Midden-Frankrijk. Daar vrijdag aankomend blijft het laag tot in het weekeinde rondtollen om vervolgens weer richting ons land te trekken.Halverwege volgende week verplaatst dit laag richting Zuidoost-Europa en wordt opgevolgd door een hoogterug.Aan de grond geeft dit een vlak en complex lagedrukgebied boven West-Europa, waarin diverse storingen en lagedruk kernen ronddraaien. Dit alles zorgt voor een wisselvallig weerbeeld. Midden volgende week komt ons land in een zadelgebied terecht, tussen het naar het oosten wegtrekkende laag en het ontwikkelen van een nieuwe depressie west van Ierland. Na deze geschetste oplossingsrichting van de atmosfeer is het vervolg van de weersontwikkeling tamelijk onzeker. Kijkend naar de clusters dan zijn vrijwel alle mogelijke fases van de Rossbygolven mogelijk.

Vooruitzichten

Tamelijk wisselvallig weer met gemiddeld weinig wind. Iets te koud voor de tijd van het jaar met middagtemperaturen liggen rond de 12 graden.

Vooruitzichten lange termijn
donderdag 17 oktober tot en met donderdag 24 oktober

Grote kans op tijdelijk droger weer en later in de periode overgang naar grotere neerslagkansen, waarbij de maxima rond de normaal waarden en de minima iets boven de langjaargemiddelde waarden liggen

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn