Monday 20 May
Weerman Jannes Wiersema

Opklaringen en droog, overdag zonnige perioden.

10 maart 2016 door Jannes Wiersema

half bewolktVandaag komt een verbinding tot stand tussen een Azorenhoog en een hogedrukgebied boven Rusland. Het centrum van de langgerekte hogedrukzone komt vanaf vanavond boven het zuiden van Scandinavie te liggen. Met een oostelijke stroming wordt vandaag droge lucht aangevoerd. Iets vochtigere boven het oosten van Duitsland bereikt het ons land in de loop van de middag en avond.

De modellen lopen synoptisch gezien aardig met elkaar in de pas. Aandachtspunt is het gebied met stratus en Sc boven Denemarken en het oosten van Duitsland, Harmonie heeft dit gebied momenteel goed te pakken, al lijkt de basis wat te laag te worden weergegeven. Harmonie laat komende nacht duidelijk een wat dikkere mistlaag zien en houdt ook morgen overdag aanvankelijk duidelijk meer bewolking dan Hirlam, dit verschil vertaalt zich ook weer in de temperatuur waarin Harmonie dan minder dagelijkse gang zien dan Hirlam. Het is verleidelijk om gezien de actualiteit Harmonie te volgen maar het is verstandig het stratus- en Sc-gebied overdag goed te blijven, instraling en subsidentie zullen zeker invloed hebben.

Vandaag zijn er flinke perioden met zon, al komt er in de loop van de middag in het oosten wel wat meer bewolking. Het blijft overal droog. De temperatuur loopt vanmiddag op naar een graad of 10, in het noordelijk kustgebied enkele graden lager. De zwakke tot matige wind komt uit een oostelijke richting.

Bewolking:

Zie modelbeoordeling voor onzekerheden. In de middag van het oosten uit steeds meer Cu/Sc. Komende nacht vallen er ook weer gaten in dat wolkendek waardoor er ook mist of mistbanken kunnen ontstaan. Harmonie laat de mist vanavond al vrij snel boven Duitsland ontstaan en advectief ons land binnenlopen. In de loop van vrijdagochtend zal de mist/stratus vrij snel optrekken en daarna oplossen, in de middag dan weer wat ondiepe Cu

Komende nacht neemt de kans op mist en laaghangende bewolking toe. In de ochtend kan het even duren voordat deze zijn opgelost. De minimumtemperatuur ligt rond het vriespunt. In de middag volgen opnieuw zonnige perioden en met een zwakke tot matige noordoostenwind wordt het een graad of 11, in het noordelijk kustgebied enkele graden lager.

Vanuit een hoogterug vanaf de Azoren richting de Britse Eilanden ontwikkelt zich in het weekend een krachtige blokkade met het centrum in de omgeving van Schotland en lijkt tot minimaal eind volgende week stand te houden. In het gronddrukpatroon zien we in het weekeinde het centrum boven het Scandinavie liggen, maar verplaatst zich na het weekeinde geleidelijk richting Schotland. Met een oost- tot noordoostelijke stroming wordt overwegend vrij droge continentaal polaire lucht aangevoerd. Op zondag ontstaat er boven Finland een hoogtelaag dat retrograad via de Baltische Staten en Midden-Europa richting de Golf van Biskaje trekt. Op dinsdag passeert het bijbehorende koufront van het noordoosten uit ons land, in onze omgeving zeer verzwakt. De subsidentie in het krachtige hoog zal de er voor zorgen dat de bijbehorende bewolking aan oplossing onderhevig is en dat de sterker wordende instraling voorkomt dat de temperatuur heel ver terugzakt. Vanaf middag volgende week ontwikkelt zich vanuit het hoog bij Schotland een rug richting Oost-Europa en warmt de bovenlucht weer wat op.

Vooruitzichten

Rustig en droog weer met geregeld zon. Aanvankelijk in de nachten kans op lichte vorst. Overdag temperaturen rond een graad of 9.

Vooruitzichten lange termijn

donderdag 17 maart tot en met donderdag 24 maart

Aanvankelijk nog een grote kans (80%) op het aanhouden van het rustige en droge weertype met maximumtemperaturen rond normaal. Later toenemende kans op neerslag.

Modelbeoordeling en onzekerheden:

De blokkade is in alle leden van het ensemble te zien en zorgt tot het einde van volgende week voor droog weer. De detailverschillen zitten in de exacte posities van de de rugas en de koers van het genoemde hoogtelaag. Alhoewel het tot eind volgende week overal droog blijft is de hoeveelheid en de verdeling van de bewolking wat onzeker. De zon zal zeker vaak te zien zijn, maar soms kunnen wolkenvelden vanuit het Oostzeegebied en Oost-Europa het zonnige weerbeeld bij ons verstoren. In het algemeen zien we in de temperatuur een sterke dagelijkse gang, hetgeen normaal is in een hogedruksituatie in deze tijd van het jaar. Onder heldere omstandigheden kan het ’s nachts nog dichtbij of iets onder nul komen en overdag net boven de 10 graden. Bij de aanwezigheid van wat hardnekkigere bewolking liggen de minima wat hoger en blijven de maxima wat achter. Later volgende week zien we wat meer EPS-leden wat verder boven de 10 graden uitkomen door de iets opwarmende bovenluchten. Op de nog langere termijn zien we de blokkade verdwijnen en verschijnen er ook weer leden en lagedrukgebieden en neerslag in onze omgeving. de spreiding in alle parameters neemt dan nog verder toe.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn