Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Opklaringen in het Noorden. Elders veel bewolking,met in Zeeland en Limburg wat sneeuw.

10 februari 2013 door Jannes Wiersema

Een warmfront, verbonden aan een depressiekern boven de Ierse Zee, blijft vannacht en morgen net ten zuiden van onze regio haperen. De prefrontale neerslag bereikt ons wel en valt als sneeuw, aangezien de opmars van de zachtere lucht tot stilstand komt boven het noorden van Frankrijk. De meeste sneeuw valt dan ook langs de Franse grens. Vanaf morgenavond wordt het front teruggeduwd richting Frankrijk, onder invloed van opbouwende hoge luchtdruk boven Scandinavië. Vanaf donderdag krijgen Atlantische depressies tijdelijk weer invloed op ons weerbeeld.

Maandag overdag hebben het midden en noorden van het land te maken met zonnige perioden. Het zuiden van het land houdt veel bewolking en daar kan het in de ochtend af en toe licht sneeuwen. De middagtemperatuur ligt rond het vriespunt, maar de matige tot vrij krachtige oostenwind maakt het voor het gevoel een stuk kouder.

Maandag zien we een nieuwe depressie die zich van Noordoost-Spanje naar de Golf van Genua verplaatst. Dit systeem lijkt een ‘sneeuwdump’ te gaan veroorzaken aan de zuidkant van de Alpen. Bij ons stelt zich gedurende enkele dagen (dinsdag/woensdag) een oostelijke tot noordoostelijke stroming in. Dat gebeurt tussen het genoemde lagedrukgebied en hogedruk boven Noord- en Noordoost-Europa. Daarmee wordt koude lucht aangevoerd. In de nacht en ochtend vriest het licht tot matig en met name dinsdag zijn er perioden met zon.

Donderdag bereikt een (hoogte)trog het Noordzeegebied. De neerslagkansen worden dan en ook op vrijdag weer groter. Daar de atmosfeer nog steeds tamelijk koud is, zou het opnieuw tot sneeuw kunnen komen.

Tijdens het weekeinde drukt hogedruk een stempel op het weerbeeld. Ondertussen wordt de atmosfeer minder koud. De operationele oplossing van het ECMWF

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn