Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Opklaringen, later regen, in het noordoosten vanavond kans op ijzel.

22 januari 2016 door Jannes Wiersema

Wisselende bewolkt kans op een buiEen hogedrukgebied boven Polen en de Balkan neemt vandaag in betekenis af en trekt oostwaarts. We bevinden ons in een zuidoostelijke stroming met aanvoer van koude lucht in de onderste niveaus. Vanuit het westen nadert een frontaal systeem (eigenlijk meerdere op elkaar ingelopen frontale systemen), die in de middag en avond over land trekken.Grote verschillen ook in het verdwijnen van de vorst uit het land; Hirlam houdt deze erg lang vast in het noordoosten. Daarachter draait de stroming naar west en stroomt zachtere lucht het land binnen. Morgen bouwt dan een hoog boven de Alpen op, van waaruit een rug van west naar oost over het land trekt.

Er brede opklaringen en is het op veel plaatsen nevelig. In vrijwel het gehele land kan het vanochtend plaatselijk glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten. In de loop van de ochtend neemt de bewolking van het westen uit toe. Het begint in de eerste helft van de middag in Zeeland te regenen. De neerslag breidt zich langzaam noordoostwaarts uit. In het (uiterste) noordoosten valt de regen in de avond mogelijk op een bevroren ondergrond, dit zorgt dan voor gladheid door ijzel. In de avond wordt het van het westen uit droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 5 graden in het zuidwesten tot rond het vriespunt in het noordoosten van het land. De zuid- tot zuidoostenwind wordt matig en aan de kust (vrij) krachtig. In de avond draait de wind naar een zuidwestelijke richting.

In de nacht naar zaterdag klaart het enigszins op, maar het wordt wel nevelig en er kans mist ontstaan. Met een matige, aan zee vrij krachtige zuidwestelijke wind loopt de temperatuur gedurende de nacht op naar 4 tot 6 graden.

waarschuwing_land_0_new

Zaterdag begint op veel plaatsen grijs en nevelig of mistig, in het noordwesten zijn er opklaringen. In de loop van de dag komt er op meer plaatsen ook ruimte voor de zon. Het blijft overal droog. De temperatuur loopt op naar 7 graden in het oosten tot 9 graden in het westen. De west- tot zuidwestelijke wind is matig, aan zee eerst vrij krachtig.

Aan het begin van de periode ligt een hoogterug boven ons land. Deze trekt op zondag/maandag ver ons heen, waarna in het midden van de week een hoogtetrog vanuit het westen passeert, gevolgd door een volgende (zwakke) rug en volgende trog op donderdag. Daarna toont de operationele run een strakke zonale stroming over onze omgeving. In het grondpatroon zien we aan het begin van de periode een hoog ten zuidoosten van ons land. Wel passeert op zondag een zwakke storing ons land. Het hoog trekt op maandag oostwaarts weg en boet daarbij aan sterkte in. Vanuit het westen volgt dan op dinsdag een frontaal systeem en in de periode daarna is het een komen en gaan van ruggen en storingen, waarbij we nu eens in de polaire, dan weer in de zachtere lucht zitten. Vanaf het einde van de week komt het polaire front over onze omgeving te liggen

Vooruitzichten
De eerste dagen rustig en meest droog, later in de week wisselvalliger en meer wind. Temperaturen rond 9 graden.

mosimage

Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 29 januari tot en met vrijdag 05 februari
Grote kans op wisselvallig weer met temperaturen boven de normale waarden voor de tijd van het jaar.

De EPS-clusters laten in hoofdlijnen een eenduidig patroon zien met een zonale stroming met ruggen en troggen met een vrij grote amplitude. De verschillen zitten in de precieze timing en amplitude van de ruggen en troggen; deze gaan bepalen hoe het weer er daadwerkelijk uit gaat zien. Wat we terugzien in vrijwel alle oplossingen is een vrij wisselvallig weertype met een (zuid)westelijke aanvoer van vrij zachte lucht. Vanaf maandag komt er duidelijk meer wind. De kansen op een winters weertype zijn erg klein.

chart

chart

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn