Tussen lagedruk boven Scandinavie en hogedruk zuidwest van de Britse Eilanden staat in onze omgeving een in kracht afnemende noordwestelijke stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. Vanuit een rug boven de Britse Eilanden ontwikkelt zich een apart centrum van hogedruk boven het zuidwesten van Noorwegen. Een warmtefrontafloper trekt op vandaag tussen beide hogedrukcentra door langs de Engelse oostkust en over East Anglia zuidwaarts en trekt in de nacht naar maandag over Frankrijk zuidwaarts. In de nacht naar maandag komt er een zwakke noordoostelijke stroming op gang waarin nog een zwakke trog over ons land trekt. Maandag overdag bevindt ons land zich aan de zuidflank van een rugas die noordoost-zuidwest georienteerd over de Noordzee ligt. Met een noordoostelijke stroming wordt geleidelijk koudere lucht aangevoerd.
Naast brede opklaringen, komen er ook enkele winterse buien voor, met name in het westen en noorden van het land. In het zuidwesten is er meer bewolking. In het zuiden van Limburg is het de komende uren nog nevelig. De temperatuur ligt op veel plaatsen nog onder nul en het is op veel plaatsen glad door bevriezing van natte weggedeelten of een winterse bui. De gladheid verdwijnt aan het eind van de ochtend. De maximumtemperatuur ligt rond +4°C. Er staat een zwakke tot matige wind uit een west tot noordwestelijke richting. Aan de kust is de wind matig, in het noordelijk kustgebied eerst nog vrij krachtig.
In de avond en de nacht naar maandag komen er geleidelijk meer opklaringen, mogelijk kan er lokaal nog wat lichte sneeuw vallen. Verder kunnen er zich lokaal mistbanken vormen. Het wordt een koude nacht met minimumtemperaturen van iets onder het vriespunt langs de kust tot lokaal -6°C in het oosten van het land. Opnieuw kan het plaatselijk glad worden door bevriezing van natte weggedeelten of wat winterse neerslag. De wind draait geleidelijk naar een noordoostelijke richting en is overwegend matig.
Maandag kunnen in de ochtend nog enkele mistbanken voorkomen, verder wordt het een droge dag met zonnige perioden. De maxima lopen uiteen van rond het vriespunt in het oosten van het land tot lokaal nog +3°C in het noordwestelijk kustgebied. De noordoostelijke wind is overwegend matig.
Boven de Britse Eilanden komt een blokkade tot ontwikkeling, in het weekeinde zakt deze blokkade via onze omgeving en Midden-Europa zuidoostwaarts. Aan de grond ontstaat er een langgerekte hogedrukgordel van de Britse Eilanden via ons land richting Oost-Europa. Later in de week en in het volgende weekeinde lijkt het centrum van het hoog zich te verplaatsen naar de Britse Eilanden maar houdt waarschijnlijk een uitloper richting Zuidoost-Europa. Aangezien wij dan aan de noord(oost)flank van de rugas komen te liggen wordt de stroming aanlandig. In het weekeinde beweegt het hogedrukgebied via onze omgeving naar Zuidoost-Europa. Na het volgende weekeinde lijkt er zich weer een vrij krachtige zuidwestelijke stroming in te stellen onder invloed van een omvangrijk lagedrukgebied boven de Oceaan.
Aanvankelijk vrij koud winterweer met in de nachten overwegend matige vorst en overdag maximumtemperaturen rond of iets boven het vriespunt. Later in de week vooral in de kustgebieden zachter.
zondag 22 januari tot en met zondag 29 januari
Grote kans op overgang naar een wisselvalliger en zachter weertype met af en toe regen en een toenemende wind.
Grootschalig gezien is er vrij grote consistentie in de synoptische ontwikkeling, de as van het hogedrukgebied ligt bij aanvang van de verwachtingsperiode in nagenoeg alle EPS-leden over onze omgeving. Ook het terugtrekken van het hoog richting de Britse Eilanden wordt door de meeste leden berekend. Door de positie van de rugas recht over ons land zien we een vrij groot temperatuurverschil tussen het noorden van ons land het zuidoosten. Het noordwestelijk en noordelijk kustgebied krijgt al redelijk snel te maken met verzachting vanaf de Noordzee terwijl het zuidoosten tot in het weekeinde onder de koude invloed van het Europese continent blijft. De nachten zijn aanvankelijk koud met matige, in het zuidoosten lokaal strenge vorst. De maxima liggen in het noorden iets boven het vriespunt, in het zuidoosten aanvankelijk iets eronder. In de tweede helft van de week zien we het in het noorden duidelijk zachter worden terwijl in het zuiden de koud zich nog enkele dagen langer weet te handhaven. Uiteindelijk zien we na het komende weekeinde in de overgrote meerderheid van de EPS-leden de zuidwestelijke stroming op gang komen. Tot en met het weekeinde zijn de neerslagkansen onder hogedrukinvloed nihil, na het volgende weekeinde zien we de neerslagkansen geleidelijk toenemen naar ca. 70% aan het einde van de EPS-periode. In de wind zien we eenzelfde patroon, aanvankelijk weinig wind, na het volgende weekeinde duidelijk toenemend uit een zuidwestelijke richting.
Bron: KNMI