Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Opklaringen met een enkele bui. Vanavond regen.

06 november 2012 door Jannes Wiersema

In heldere lucht kwam het in de afgelopen nacht lokaal tot lichte vorst. Deelen bij Arnhem was met
-1,7 graden de koudste KNMI post. Ook de Bilt had met -0,1 graad een vorstnacht.

Vandaag zijn er eerst zonnige perioden met eerst nog een enkele bui. In de loop van de middag neemt de bewolking van het noordwesten uit toe en later in de middag en avond volgen er perioden met regen en motregen. De middagtemperatuur is een graad of 9, maar in de avond loopt de temperatuur in het westen en noordwesten verder op naar een graad of 11. De wind is west tot zuidwest, matig, kracht 3 tot 4 en neemt toe naar matig, 4, aan zee en op het IJsselmeer naar krachtig of hard, 6 tot 7 Bft.

In de nacht van dinsdag op woensdag is het bewolkt en valt er nog af en toe regen of motregen. Het wordt een zachte nacht waarin de temperatuur rond de 9 graden ligt. De westelijke wind is matig, 3 tot 4 Bft, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5 of 6 Bft.

Woensdag overdag is het eerst bewolkt met hier en daar nog wat motregen. In de loop van de dag wordt het droog, maar de bewolking blijft overheersen. Het wordt in de middag ongeveer 11 graden. De westelijke wind is matig, aan de westkust vrij krachtig en op de wadden mogelijk krachtig, 6 Bft
In grote lijnen verloopt deze eerste ‘complete’ novemberweek niet al te wisselvallig. Vrijdag lijkt het, dankzij een zich opbouwend Scandinavisch hogedrukgebied, op de meeste plaatsen droog te zullen blijven. Het hoog neemt tijdens het weekeinde in betekenis toe maar  verplaatst zich naar Rusland. Zaterdagmiddag wordt het zwaartepunt nabij Sint Petersburg verwacht. Daardoor kunnen tijdens het weekeinde fronten van een IJslanddepressie tot onze streken doordringen.

Conform het gisteren gekenschetste scenario verschijnt volgende week een omvangrijke, tot rond 950 hPa uitdiepende IJslanddepressie op de weerkaart. Daardoor na maandag 12 november wisselvallig en winderig weer. Met een krachtige zuidwestelijke (hoogte)stroming wordt wel zachte lucht aangevoerd.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn