Saturday 15 June
Weerman Jannes Wiersema

Overdag eerst regen, later opklaringen

23 november 2012 door Jannes Wiersema

Weerpraatje van vrijdag 23 november

De bewolking is inmiddels toegenomen en vanuit het westen gaat het regenen. De regen verlaat in de middag het zuidoosten van het land maar het blijft daar wel bewolkt. Elders komen er opklaringen en blijft het op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur wordt zo’n 8 of 9 graden. De wind is zuidwest, matig, aan zee en boven het IJsselmeer eerst nog krachtig of hard.

Vanavond en vannacht ontstaat er plaatselijk mist en laaghangende bewolking. In het uiterste zuidoosten kan het af en toe (mot)regenen. De minimumtemperatuur ligt tussen de 3 graden in het noorden en 7 in het zuidoosten van het land. De wind is zwak uit een zuidelijke richting.

Het weer de komende dagen
Later iets kouder
Weerpraatje langere termijn 23 november

Zaterdag is het bewolkt, nevelig en aanvankelijk kan het nog mistig zijn. Ondertussen keert het (warmte)front boven België en Limburg, onder invloed van een actieve storing nabij Noordwest-Spanje, weer terug. Daardoor in het zuiden en midden in de loop van de dag enige (mot)regen: in het noorden is dat pas ’s avonds het geval. De maxima lopen uiteen tussen 6 en 10 graden en de wind gaat uit het oosten waaien.

Zondag trekt de activerende storing via Engeland naar het midden van de Noordzee. Het systeem veroorzaakt waarschijnlijk niet al te veel regen maar de naar zuidwest ruimende wind wakkert flink aan. Boven land komt een vrij krachtige, aan de kust en op het IJsselmeer een harde, mogelijk stormachtige zuidwester te staan. De temperatuur loopt op naar 12 graden.

Tijdens de slotweek van november vormt zich boven Europa een omvangrijk lagedrukgebied. Het systeem is vooral op hoogte tamelijk uitgesproken. In grote lijnen blijft het daardoor bewolkt weer met soms enige regen maar het koelt wel af. Halverwege de week is het ’s middags een graad of 6.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn