Friday 19 April
Weerman Jannes Wiersema

Overdag zonnig en zeer warm, later toenemende kans op onweer.

20 juli 2016 door Jannes Wiersema

1_79_9846_1375334836Aan de westflank van een hogedrukgebied boven Duitsland wordt met een in kracht toenemende zuidoostelijke stroming in een warme sector zeer warme en tamelijk droge lucht aangevoerd. Een lagedrukgebied boven het Kanaal trekt noordwaarts naar de Britse Eilanden. Dit laag heeft een NW-ZO georiënteerde vore die aan het einde van de middag en avond over ons land trekt. Hierachter wordt de tropische hitte aan de grond verdreven. Later in de avond en in de nacht naar donderdag trekt een tweede (thermische) vore vooral over de België en het noorden van Frankrijk. Op hoogte blijft warme lucht aanwezig, met theta-W 850 hPa waarden van 18-19 C. Het koufront komt in deze periode niet door. Op hoogte hebben we te maken met een hoogterug, pas in de loop van de dag wordt de stroming cyclonaal met een kortgolvige hoogtetrog die vooral over de Britse Eilanden en de Noordzee trekt. Een tweede kortgolvige hoogtetrog trekt aan het einde van de dag en de nacht naar donderdag vooral over België en Frankrijk naar het oosten.

De modellen berekenen voor overdag en in de avond een tweetal neerslaggebieden die gekoppeld kunnen worden aan de tweetal vores (bovenluchttroggen). Het eerste bereikt in de loop van de middag weinig actief het zuidwesten en trekt verder activerend noordoostwaarts waarna het eind van de avond het land uittrekt. Een volgend buiengebied trekt dan over België oostwaarts een kan mogelijk het zuidoosten ook nog bereiken. Er zijn wat kleine timings en plaatsverschillen. Harmonie is nog steeds erg droog in de grenslaag, daardoor erg hoge temperaturen en onrealistisch hoge windstoten (86-100 Kn) bij de Britse Eilanden. Deze hebben we maar genegeerd. Wat de temperatuur betreft is het een ander verhaal, voor afgelopen dag zat Harmonie het dichts bij de waarheid.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

Aanvankelijk veel zon en loopt de temperatuur op veel plaatsen snel op naar tropische waarden, 30 graden of meer. In het zuidoosten kan het 35 graden worden. Op de Waddeneilanden blijft het enkele graden koeler. In de loop van de middag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe evenals de kans op een (onweers)bui. Later kunnen verder landinwaarts enkele stevige onweersbuien voorkomen. Hierbij is er kans op hagel, windstoten en veel neerslag in korte tijd. De matige wind die in de ochtend zuidoost is, draait in de loop van de middag naar zuid tot zuidwest. Hierdoor koelt het van het westen uit geleidelijk enkele graden af. Aan de kust wordt de wind (vrij) krachtig.

Neerslag:

In de middag en avond bij de eerste vore mogelijk convectie vanaf de grond, met SBCAPE van 2000+ J/Kg en effectieve schering van rond 15-20 kn is de modus pulse storm/multicel. Gezien de hoge CAPE-waarden is er grote kans op grote hagel, (zware) windstoten en veel neerslag in korte tijd. De vraag is of de buien ontstaan (scenario Hirlam) en of dat de midlevels niet te droog zijn (EC-Harmonie). De vore is echt nodig als forcering, heel illustratief is de CIN in Hirlam. Deze is riant buiten de vore, maar bij de vore daalt deze tot geringe waarden, de capping inversion ben je dan kwijt. Bij de tweede vore lijkt het te gaan om convectie die in Midden-Frankrijk ontstaat en naar ons land wordt geadvecteerd. CAPE-waarden zijn wat minder groot, in de orde van 1000-1500 J/Kg, effectieve schering is erg lastig om aan te geven, lijkt iets hoger dan bij de eerste vore zo’n 20-30 kn. Dit zouden dan multicel-clusters moeten zijn. Bij beide vores speelt forcering bij de hoogtetrog een rol, grootste forcering lijkt echter buiten de landsgrenzen te blijven

In de nacht naar donderdag kan er in het oosten eerst nog een (onweers)bui voorkomen. Elders blijft het droog en hier en daar klaart het op. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 19 graden. De wind is overwegend zwak tot matig en waait in hoofdzaak uit een zuidwestelijke richting.

Donderdag overdag is er af en toe zon en in de loop van de dag is er een bui mogelijk. De middagtemperatuur loopt uiteen van 23 graden vlak aan zee tot 27 in het oosten van het land. De wind wordt west tot noordwest en blijft zwak tot matig.

Het sturende hoogtelaag, ten noordwesten van de Britse Eilanden lijkt vrijwel stationair en wordt af en toe van het westen uit versterkt door een nieuw hoogtelaag. Het betekent dat ons land meestentijds te maken krijgt met een meanderende west zuidwestelijke stromingspatroon, dit betekent dat we soms (laag dicht bij) met cyclonaliteit te maken krijgen, maar ook af en toe (laag iets verder weg) met invloed van anti-cyclonaliteit (uitlopers van het Azorenhoog).

Vooruitzichten

Rustig zomerweer. Af en toe zon en vrijwel iedere dag kans op een lichte bui. De middagtemperaturen ruim boven de 20 graden

Vooruitzichten lange termijn

woensdag 27 juli tot en met woensdag 03 augustus

Kans van ca. 70% op een licht wisselvallige weertype met maxima rond de langjarig gemiddelde waarden.

Met uitzondering van 22 juli is de spreiding in de temperatuurpluim tot en met het komende weekeinde vrij klein. Daarna wordt de variatie iets groter. De overgang naar iets minder warm weer op de 22e laten de meeste EPS-leden gepaard gaan met neerslag, de berekende waardes liggen tussen1 en 15 mm. De rest van deze week zien we regelmatig een neerslag signaal maar er lijkt een stabilisatie op te treden vanaf het weekeinde. Er wordt nog wel door enkele leden een gering neerslagsignaal gegeven.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn