Een golvend koufront heeft het oosten verlaten. Vandaag heeft het aandachtsgebied te maken met een doorstroomde mobiele rug. De zuidwestelijke stroming voert getransformeerde maritieme lucht aan. In de nacht naar zaterdag nadert vanuit het zuidwesten een warmtefront. Dit warmtefront schampt zaterdagochtend het noordwesten waardoor zaterdagmiddag het aandachtsgebied weer in de warme sector geraakt. De frontale structuren zijn thermisch gezien nogal diffuus (zwakke thetaW gradiënten) en soms moeilijk te volgen.
Er is veel bewolking en er kan met name in het oosten eerst nog lokaal wat lichte regen vallen. Vanmiddag blijft het droog en kan zeer lokaal de zon soms even doorbreken. Met een graad of 13 is het opnieuw zacht voor de tijd van het jaar. De wind blijft zuidwestelijk en matig, aan zee vrij krachtig, in de avond in het noordwestelijk kustgebied mogelijk opnieuw krachtig.
In de nacht naar vrijdag is er tamelijk veel bewolking en blijft het droog. de minima liggen rond de 9 graden. De zuidwestenwind is matig, langs de kust vrij krachtig.
Zaterdag overdag verandert er weinig aan het weerbeeld. De bewolking overheerst en het blijft droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 13 graden. De wind wordt zuidelijk en blijft matig boven land, vrij krachtig langs de kust.
Er is sprake van een continentale hoogterug waarvan de as boven Centraal-Europa ligt. Hierdoor heeft het aandachtsgebied te maken met een meest zuidwestelijke bovenluchtstroming waarmee zachte lucht wordt aangevoerd. Meestentijds bevindt het aandachtsgebied in de warme sector af en toe passeren verzwakte kou en warmtefronten. De meer uitgesproken depressie-activiteit speelt zich af tussen IJsland en Scandinavie.
Zacht, vrij veel bewolking en af en toe wat regen.
vrijdag 25 december tot en met vrijdag 01 januari Grote kans op voortzetting van het licht wisselvallige en zachte weer.
De EC-clusterkaarten laten gedurende de 10 daagse een uitgesproken voorkeur zien voor een stromingspatroon met een positieve NAO. Dit is niet verwonderlijk gezien het geschetste synoptische patroon. In de periode vanaf T+264 tot +360 zien we naast het positieve NAO scenario ook een aantal clusters gaan voor een sterkere continentale hoogterug. Het is echter wel zo dat de ligging van de as van deze rug opnieuw een voorkeur heeft voor het centrale deel van Europa hetgeen in onze omgeving zorgt voor een zuidwestelijke aanvoer van (onverminderd) zachte lucht. Als we kijken naar de anomalieën boven Europa dan zien we een enorme positieve anomalie qua gemiddelde T2m voor de komende 4 weken. Boven Nederland en omgeving zien we een positieve afwijking van 3-6 graden ten opzichte van de (model)klimatologie. Boven Scandinavie en delen van Rusland gaan deze afwijkingen richting 6-10 graden! Wat ook opvallend is, is het feit dat dit signaal al weken lang zo persistent in het ECMWF EPS-Monthly Forecasting systeem aanwezig is. Qua weer zien we voor begin volgende week vooral wat toegenomen kansen op zwaardere windstoten (code geel) Dit heeft te maken van wat sterkere gradient in de warme sectoren.