Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Overwegend bewolkt en af en toe lichte (mot)regen en hier en daar mist.

09 december 2016 door Jannes Wiersema

20Ons landt bevindt zich in een west- tot zuidwestelijke stroming waarin vochtige lucht wordt aangevoerd. Na passage van een zwakke rug in de ochtend beweegt een zwak warmtefront van zuidwest naar noordoost over het land waarna we opnieuw in een warme sector terechtkomen. Hierin neemt de stroming iets in kracht toe en verbeteren de condities geleidelijk. Het bijbehorende koufront blijft net ten noordwesten van ons land golven, waarbij het zaterdag overdag langzaam iets meer zuidwaarts komt. Het lijkt erop dat het front ergens boven ons land ONO-WZW blijft slepen, waarschijnlijk boven de noordelijke helft.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Vandaag is het bewolkt met af en toe motregen. Verder is het op veel plaatsen nevelig en in het noorden en Noordoosten en in het westelijk kustgebied komt plaatselijk ook mist voor. In de loop van de middag komen er in de zuidelijke helft enkele opklaringen en wordt het overwegend droog. Met een middagtemperatuur van rond 10°C is het zacht. De zuidwestenwind is matig, langs de kust en boven het IJsselmeer vrij krachtig, in de avond mogelijk enige tijd krachtig.

Buiten neerslag boven land goed zicht, in motregen matig tot slecht. Aandachtspunt is de lijzijde van het IJsselmeer en de Friese meren en Noordoosten oa in Groningen, waar nu al geregeld mist voorkomt. Tot en met warmtefrontpassage blijft deze situatie waarschijnlijk aanhouden. Boven zee lokaal mist, maar in het NW van de FIR tijdelijk betere condities noordwest van de occlusie. Overdag dieper in de warme sector weer betere zichten, in het zuidoosten waarschijnlijk steeds goed.

Vanavond klaart het eerst nog verder op. Komende nacht raakt het echter vrijwel overal weer bewolkt maar het blijft op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 4°C in het zuidoosten tot 9°C in het noordwesten. De zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Zaterdag overdag is het bewolkt en valt er af en toe wat regen of motregen, eerst vooral de noordelijke helft en later mogelijk ook elders. In de avond gaat het van het noordwesten uit harder regenen. De maximumtemperatuur ligt rond 10°C. De zuidwestenwind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Zondag passeert een koufront, waarna we in iets minder zachte lucht terecht komen. Maandag bouwt zich een hoog op boven het Noordzeegebied en dit systeem trekt de dagen erna naar Centraal- en Oost-Europa. Aan de westflank is de stroming in ons aandachtsgebied overwegend zuidelijk en daarmee wordt nog steeds relatief zachte lucht aangevoerd, waarbij soms een zwakke storing schampt.

Vooruitzichten

Zacht en overwegend bewolkt met zondag eerst regen. Daarna meest droog en iets latere temperaturen.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 16 december tot en met vrijdag 23 december

Grote kans (rond 70%) op een overwegend droog weertype met temperaturen rond of iets boven het langjarig gemiddelde, kleine kans (10-20%) op temperaturen beneden normaal. Ongeveer 30% kans op een overgang naar een wisselvallig en zacht weertype.

Volgende week komt in vrijwel alle leden het hoog ten oosten van ons land terecht met een overwegend zuidelijke aanvoer. Ook in het volgende weekeinde blijft de hogedruk overheersen, het aantal cyclonale oplossingen blijft dan beperkt tot rond 30%. Het aantal koude oplossingen is eveneens beperkt, minder nog dan gisteren, maximaal 20% van de EPS-leden.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn