Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Overwegend bewolkt en nevelig, plaatselijk motregen

07 januari 2013 door Jannes Wiersema
Zondag begon vertrouwd grijs, maar brede opklaringen wisten overdag toch wat verder het land op te komen dan eerder gedacht. Niet alleen aan de kust werd het zonnig, maar ook in ondermeer Flevoland en Friesland sprak men van mooi zonnig weer.

Een nat, zacht en somber begin van 2013. Zo mag je de eerste week van het nieuwe jaar wel omschrijven. De bewolking overheerste waaruit elke dag wat lichte regen of motregen viel en de temperaturen stegen op 3 en 4 januari tot plaatselijk over de 10 graden. Door alle bewolking kon het in de nacht ook niet afkoelen en dus hebben we deze maand nog geen vorst gehad.

Maar eindelijk komt er beweging op de weerkaarten. Het hogedrukgebied gaat zich de komende dagen namelijk verder uitbreiden over vrijwel geheel Europa, waardoor de aanvoer van zachte lucht wordt stopgezet. De temperaturen zullen nu elke dag verder dalen.


Het is op deze maandag bewolkt en nevelig met in de ochtend plaatselijk nog kans op mist. Verder kan er hier en daar ook motregen vallen. In het zuidoosten is er vanmiddag kans op enkele opklaringen. Met een middagtemperatuur van ongeveer 9 graden blijft het zacht. De zuidwestelijke wind is meest zwak tot matig rond kracht 3.

Vanavond en komende nacht volgt van het westen uit dikkere bewolking waaruit vooral in het noorden en midden wat lichte regen of motregen valt. De minima liggen landinwaarts rond 5 graden bij een zwakke tot matige zuidwestelijke wind.

Dinsdag overdag is het overwegend bewolkt en met name in de noordoostelijke helft van het land kan eerst nog wat regen vallen. Het wordt ’s middags ongeveer 8 graden. De wind is zuidwestelijk, kracht 3 à 4, aan de kust mogelijk vrij krachtig, 5.

Vervolgens gaat in de loop van de week een depressie boven Scandinavië het enorme hogedrukgebied doorbreken, waardoor deze wordt gesplitst. Dit gaat bij ons gepaard met een aantal buien die later een winters karakter krijgt. Eén gedeelte van het gesplitste hogedrukgebied komt boven Noorwegen en breidt zich later uit naar Rusland. Voor de winterliefhebber een ideaal plaatje. Want de wind gaat in het weekeinde uit het oosten waaien en daarmee wordt droge en vooral koude lucht aangevoerd. De vorst keert, sinds 13 december, dan weer terug in onze regio. In de nachten gaat het licht vriezen en overdag schommelt het kwik rond het vriespunt.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn