Monday 24 June
Weerman Jannes Wiersema

Overwegend bewolkt en van tijd tot tijd regen.

21 november 2016 door Jannes Wiersema

40Een lagedrukgebied ten zuiden van Ierland beweegt langzaam naar zuidwest Engeland. Bijbehorend warmtefront ligt boven het noorden van Nederland en beweegt verder noordwaarts. Het koufront bereikt aan het eind van de middag het zuidwesten en verlaat het aandachtsgebied net na middernacht.

 Waarschuwing land 0 new

Veel bewolking en vooral vanochtend en vanavond af en toe regen. Vanaf buiige regen waarbij onweer niet geheel uitgesloten is. Verder is het vrij zacht met maxima rond 13°C. De zuidoostelijke wind is matig, aan zee en boven het IJsselmeer af en toe vrij krachtig.

In de nacht naar dinsdag zijn er brede opklaringen en wordt het op de meeste plaatsen droog. Het kwik daalt naar een graad of 8. De zuidenwind is matig, aan de kust (vrij) krachtig 5 a 6 Bft.

Dinsdag overdag zijn er perioden met zon en het blijft droog. Met maxima van 12°C is het nog steeds zacht. In de wind komt weinig verandering.

In een scherpe hoogtetrog vanaf de Noorse Zee over de Britse eilanden en Portugal snoert een aparte kern af boven het Iberisch Schiereiland. Dit hoogtelaag vult langzaam op en trekt vanaf halverwege de periode naar het oosten. Met het wegtrekken van dit hoogtelaag bouwt vanuit het Azorenhoog een hoogterug op boven onze omgeving. Dit hoog houdt stand tot midden volgende week, beweegt verder zuidwaarts en maakt plaats voor een sterk meanderende zonale stroming op gang. Op grondniveau zien we een actief laag net ten westen van ons land opvullend naar Scandinavie bewegen. Een lagedrukgebied boven het Iberisch Schiereiland blijft daar enige tijd ronddraaien en volgende week naar het oosten wegtrekken. De genoemde hoogterug is vanaf woensdag ook aan het oppervlak zichtbaar net ten noorden van Nederland en deze beweegt zich de dagen daarna langzaam richting ons land. Volgende week zien we het hoog ook op grondniveau naar het zuiden bewegen en de weg vrij te maken voor een lagedrukgebied dat vanaf IJsland onze kant op komt.

Vooruitzichten

Vrij rustig herfstweer met aanvankelijk nog mogelijk een bui, verder meest droog weer. Woensdag nog rond de rond 13 graden maar geleidelijk dalend naar een graad of 6 met nachttemperaturen nabij het vriespunt.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 28 november tot en met maandag 05 december

Gering toenemende kans op neerslag (5 naar 30%) en met temperaturen rond de normale waarden voor tijd van het jaar.

Tot aan het volgende weekend zijn de verschillen in het stromingspatroon in de EPS-clusters klein. Vanaf zaterdag zien we een tweedeling in de windrichting, afhankelijk van de positie van de rug-as. Dit zien we ook terug in de temperatuurverdeling. Pas op de langere termijn nemen de verschillen verder toe. Het laag van dinsdag zit in alle clusters, evenals de opbouw van de rug van hoge druk aan het einde van de week. Met een aanvankelijk zuidelijke aanvoer eerst nog zacht en geleidelijk droog. Vanaf het midden van komende week kiezen de meeste oplossingen voor een noordoostelijke stroming en zien we de temperatuur gestaag dalen.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn