Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Overwegend droog en meest bewolkt

10 maart 2013 door Jannes Wiersema

Er is zaterdag lokaal een flinke plens water gevallen. Groesbeek noteerde zaterdagavond bijna 18 mm, Nijverdal 24, Veen 23, Borculo en Pijnacker 20 mm.  Koploper werd Ammerstol, daar werd 32 mm uit de regenmeter gehaald, in het Gelderse Braamt 30 mm.

In het noorden en midden is de temperatuur in de afgelopen nacht verder gedaald tot iets onder het vriespunt. Hoogeveen en Nieuw- Beerta waren met -1,2 graden de koudste KNMI posten. Naar het zuiden toe lag het kwik nog boven nul.

Een gebied met regen en (natte) sneeuw ligt van zuidwest naar noordoost over het land en trekt langzaam zuidoostwaarts. Deze regen en sneeuw zal in de loop van de middag het zuidoosten verlaten. In het noordoosten van het land is het door de sneeuw plaatselijk glad. Elders in het land blijft de sneeuw amper liggen en zorgt het op de wegen niet voor problemen. Verder blijft het overal bewolkt en later neemt in het waddengebied de kans op een sneeuwbui toe. De maximumtemperaturen liggen vandaag van rond het vriespunt in het noordoosten van het land tot +3 graden in Zeeland. Er staat een matige tot vrij krachtige noordoostenwind, langs de kust (vrij) krachtig 5 à 6 en in het waddengebied hard, 7 Bft. In het zuidoosten is de wind eerst nog west tot noordwest.

Komende nacht is het zwaar bewolkt en blijft het op een sneeuwbui in het waddengebied na overal droog. De minima liggen tussen de -2 graden in het zuidwesten en -5 in het noordoosten van het land. De wind is noordoostelijk, matig, in de noordelijke provincies vrij krachtig en op de Wadden krachtig 6 Bft.

Morgen is het bewolkt en blijft het op de meeste plaatsen droog, in de avond is er in het zuidoosten opnieuw kans op sneeuw. De maxima komen nauwelijks boven het vriespunt. De wind is noordoost en is matig tot vrij krachtig.

Na dinsdag krimpt de wind bij ons meer naar het noorden waardoor de temperatuur overdag op een wat hoger hoger niveau zal uitkomen en is met name de kuststreek gevoelig voor een paar maartse buien. Echter het blijft tot eind van de werkweek koud voor de tijd van het jaar. Pas in de loop van het volgend weekend wordt het zachter wanneer zich tussen een hogedrukgebied boven het oosten van Europa en langgerekt lagedrukgebied dat zich uitstrekt vanaf het Iberisch Schiereiland via de Britse Eilanden tot aan de Noorse Zee een zuidelijke stroming zal instellen.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn