Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Overwegend droog

04 mei 2015 door Jannes Wiersema

bewolktEen sturend laag ten noordwesten van Ierland is voorlopig bepalend voor het weer in ons aandachtsgebied. In de ochtend schampt een zwakke occlusie schampt het land. Vanmiddag bouwt zich van het zuiden uit een zwakke rug op. Na passage van deze rug krimpt de stroming naar zuid tot zuidoost. Ondertussen trekt een actieve randstoring, momenteel nog ten westen van Portugal in noord tot noordoostelijke richting. Dinsdagmorgen bereikt dit systeem Wales. Een bijbehorend warmtefront trekt in de nanacht en vroege ochtend van zuid naar noord over Nederland, waarna er met een zuidelijke stroming warme en zeer vochtige lucht binnenstroomt (thetaw850 van 15-16 graden). Met name op en achter het warmtefront lijkt geforceerde optilling boven de inversie plaats te vinden. In de middag nadert van het westen uit een koufront. Voor het koufront uit en op het koufront kunnen stevige buien ontstaan, geholpen door een jet, waarvan de linkeruitgang dinsdagmiddag boven ons land ligt. Achter het koufront komt nog een occlusie door op dinsdagmiddag.

Vandaag is er vrij veel bewolking en laat de zon zich maar af en toe zien. Het blijft op de meeste plaatsen droog en de temperatuur loopt uiteen van 15 graden in het uiterste noordwesten tot 20 graden in het zuidoosten van het land. Er staat een matige zuidwestelijke wind, in de avond draait de wind naar zuidoost tot oost en neemt iets af.

In de nacht van maandag op dinsdag neemt van het zuiden uit de bewolking toe en kan er al op een aantal plaatsen buiige regen gaan vallen, mogelijk met onweer. De minima lopen uiteen van 10 graden in het noorden tot 15 graden in het zuiden. Er staat een matige, aan de kust en op het IJsselmeer een vrij krachtige wind uit oost tot zuidoost.

Dinsdag overdag kan hier en daar de zon even doorbreken, maar met name in de middag neemt de kans op (mogelijke stevige) regen- en onweersbuien toe. Bij de buien kunnen hagel en (lokaal zware) windstoten voorkomen. De buien bewegen van west naar oost over het land. Na het gebied met buien wordt het van het uit westen droog en klaart het breed op. Met maxima van 19 tot 23 graden wordt het aanvankelijk tamelijk warm, maar na passage van de buien koelt het flink af. De wind draait naar zuidwestelijke richtingen en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, in de middag in het westen tijdelijk krachtig. Aan de kust en op het IJsselmeer neemt de wind in de middag krachtig tot hard.

Aan het begin van de periode ligt een hoogtelaag boven de Britse Eilanden. Dit trekt noordoostwaarts richting Scandinavië en vult op. In de tweede helft van de week trekt een zwakke hoogterug over onze omgeving. In het weekend trekt een hoogtetrog over en ten zuiden van ons land langs. Daarna bouwt zich een nieuwe hoogterug op met de as ZW-NO georiënteerd ten zuiden van ons land. Aan de grond zien we een laag boven Schotland. Het laag verplaatst zich woensdag en donderdag langzaam richt Scandinavië en vult daarbij op. Terwijl zich ten zuiden van ons land een zwakke rug bevindt. Op zaterdag trekt een vlak storing vanaf de Oceaan ten zuiden van ons land langs, waarna we vanaf zondag onder hogedruk invloed komen.

Vooruitzichten
Af en toe zon, maar ook een enkele bui. Temperaturen rond 16 graden.
Di Wo Do Vr Za Zo
Zonneschijn (%) 20 60 40 50 40 50
Neerslagkans (%) 90 60 50 50 50 40
Neerslaghoeveelheid (mm) 5/15 3/5 0/2 0/1 0/5 0/1
Minimumtemperatuur (°C) 12 10 8/9 5/7 5/8 3/6
Middagtemperatuur (°C) 21/23 15/16 13/15 14/17 11/15 12/16
Windrichting ZW ZW W O N W
Windkracht (bft) 5 5 4 3 3 3
Uitgifte: 04/05/2015 06.15 uur LT

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn