Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Overwegend zonnig.

12 maart 2016 door Jannes Wiersema

34Een hogedrukgebied met centrum boven Denemarken bouwt geleidelijk verder op en houdt in onze omgeving gedurende deze verwachtingsperiode een oost- tot noordoostelijke stroming in stand.

Vandaag is het overwegend zonnig. Het blijft droog. Na een frisse start loopt de temperatuur op naar ongeveer 9 graden. De oost- tot noordoostenwind is zwak tot matig.

Vannacht blijft het helder en koelt het opnieuw flink af. Lokaal kan er een ondiepe mistbank ontstaan. De temperatuur ligt een paar graden onder het vriespunt. De noordoostenwind is zwak.

Zondag overdag is het opnieuw zonnig. De eventueel lokaal aanwezige mist lost snel op en de temperatuur gaat richting 10 graden. De noordoostenwind is eerst zwak en neemt toe naar matig.

Vanuit een hoogterug vanaf de Azoren richting de Britse Eilanden ontwikkelt zich dit weekeinde een krachtige blokkade met centrum in de omgeving van Schotland. Deze blokkade lijkt het tot het einde van de nieuwe week vol te kunnen houden. Aan de grond zien we het centrum van het hoog eerst boven het Scandinavie liggen, maar verplaatst zich na het weekeinde geleidelijk richting Schotland. Met een oost- tot noordoostelijke stroming wordt overwegend vrij droge continentaal polaire lucht aangevoerd. Wel lijkt komende week een klein lagedrukgebiedje op de oost- en zuidflank van het genoemde hoog zuid van ons langs te trekken. Gedurende de EPS-periode trekt het hoog zich waarschijnlijk terug richting oceaan en lijkt de blokkade te breken. In een noordwest stromingspatroon komen de uitlopers van storingen die over Scandinavie zuidoostwaarts trekken dichterbij.

Vooruitzichten

Aanhoudend droog met geregeld zon. De temperatuur ligt overdag rond 9 graden, gedurende de nachten kan het soms een graadje vriezen.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 19 maart tot en met zaterdag 26 maart

Gedurende het weekeinde waarschijnlijk nog droog. Hierna neemt de kans op een wisselvallig weertype geleidelijk toe en gaat de temperatuurverwachting mogelijk iets omhoog.

De blokkade is in alle leden van het ensemble te zien en zorgt tot het eind volgende week voor droog weer. De pluim van Beek laat maandag en dinsdag een gering neerslagsignaal zien op de zuid van ons langstrekkende storing. In de clusters is er 1 cluster met 2 leden die een wat noordelijker koers neemt voor dit laag. Op basis van deze run is het daarmee gerechtvaardigd ervan uit te gaan dat het droog blijft tot eind komende week. Ook zal de zon geregeld te zien zijn, maar soms kunnen wolkenvelden vanuit het Oostzeegebied en Oost-Europa het zonnige weerbeeld enigszins verstoren. In het algemeen zien we in de temperatuur een sterke dagelijkse gang, hetgeen normaal is in een hogedruksituatie in deze tijd van het jaar. Onder heldere omstandigheden kan het ’s nachts nog dichtbij of iets onder nul komen en overdag net boven de 10 graden. Bij de aanwezigheid van wat hardnekkigere bewolking liggen de minima wat hoger en blijven de maxima wat achter. Gedurende de EPS periode zien we de temperatuurspluim zeker voor het maximum wel erg breed worden. Meer leden komen dan richting de 15 graden met de 12z temperatuur.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn