Tuesday 23 April
Weerman Jannes Wiersema

Overwegend zonnig

28 september 2013 door Jannes Wiersema

half bewolktEen hoog strekt zich uit van de zuidelijke Noordzee naar Tsjechië. De rugas ligt ten noorden van ons land, waardoor met een oostelijke stroming heldere polaire lucht wordt aangevoerd. Een zwak front ligt van het noorden van Frankrijk richting het zuiden van Duitsland. Vandaag komt deze zone iets in noordelijke richting, maar het blijft ten zuiden van ons land. Het zwaartepunt van het hoog verplaatst zich naar Scandinavië, tegelijkertijd neemt met het langzaam opdringen van een randstoring boven het westen van Frankrijk de luchtdruk verschillen toe. De storing berijkt ons land niet zoals het nu is.

Het is droog en op de meeste plaatsen zonnig. In het zuiden is er meer sluierbewolking aanwezig. Maxima lopen vanmiddag uiteen van 15 graden in het noordoosten tot 18 of 19 graden in het zuiden van het land. De wind is oostelijk en neemt toe naar matig, kracht 3 of 4, aan de kust naar vrij krachtig, kracht 5.

Komende nacht is het helder. De minimumtemperatuur ligt rond 8 graden en in de wind komt weinig verandering.

Ook morgen is het zonnig met in het zuiden opnieuw sluierbewolking. Het blijft vrijwel overal droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 15 graden in het noorden tot 18 in het zuiden. Er staat een stevige oostenwind, boven land matig, kracht 3 tot 4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, kracht 5 of 6. (Bron: KNMI)

Ons land bevindt zich zaterdag aan de oostflank van een hoogterug die zich uitstrekt van Noord-Frankrijk naar Ierland. Aan de zuidwestflank van deze rug trekt een hoogtelaag zondag oostwaarts over Zuid-Frankrijk. De hoogterug trekt iets oostwaarts en blijft invloed houden op het weer in ons land. Begin van de komende week bouwt de rug nog wat verder op in de richting van Scandinavië. Woensdag schuift de rug over ons land in oostelijke richtingen. Tot aan de passage van de hoogterug weten storingen nauwelijks tot onze omgeving door te dringen. Pas vanaf woensdag, als de rug gepasseerd is, krijgen frontale storingen de gelegenheid om tot onze omgeving door te dringen. Tijdens het volgende weekeinde trekt een opvullende hoogterug richting onze omgeving. Tegen het einde van de run, vanaf maandag 7 oktober lijkt zich opnieuw hoge druk tot boven onze omgeving uit te breiden.

Vooruitzichten

Flinke zonnige perioden en droog. Later in de week toenemende kans op regen of buien en mogelijk ook hogere temperaturen.

Vooruitzichten lange termijn
zaterdag 05 oktober tot en met zaterdag 12 oktober

De eerste dagen nog af en toe regen of een bui. Daarna een vrij grote kans (rond 60-70%) op overwegend droog weer met temperaturen rond of enkele graden boven normaal. Ook een 30-40% kans op aanhoudend wisselvallig weer.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

 

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn