Wednesday 24 April
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon.

16 oktober 2016 door Jannes Wiersema

30Tussen een laag ten westen van Ierland en hoge druk boven noord- en centraal Europa staat in ons aandachtsgebied een zuidoostelijke stroming. Een zwakke hoogtetrog trekt over de Noordzee en ons land noordwaarts. Een volgend front boven Engeland en het westen van Frankrijk bereikt trekt aanvankelijk maar heel langzaam oostwaarts, doordat het enigszins parallel in de stroming ligt en er golfvorming plaatsvindt (actueel een golf boven Bretagne). Daar vooruit voert een zuidelijke stroming zondag overdag tamelijk zachte lucht aan. Het koufront trekt waarschijnlijk vanavond het westen binnen en trekt vervolgens verder oostwaarts en enigszins golvend over het land. Bij het front loopt een zwakke hoogtetrog mee, die voor enige forcering zorgt. Dit front verlaat maandagmiddag het noordoosten. Achter het front stroomt polaire lucht het land binnen.

Een trogje meer buien vanaf middelbaar niveau dan de modellen laten zien. Deze trekken geleidelijk noordwaarts. Het volgende punt van aandacht is het koufront en de timing daarvan. In de nieuwe runs lijkt het toch al in de avond het westen van het land te bereiken, in EC toont zelfs een golfje waarbij het al begin van de avond gaat regenen in het zuidwesten. De andere modellen hebben een eenduidiger timing.

Perioden met zon, ook enkele wolkenvelden. In het noordoosten is het aanvankelijk nog nevelig. In de loop van de avond neemt in het westen de bewolking toe en later in de avond kan er in het zuidwesten regen gaan vallen. De middagtemperatuur ligt tussen 16 in het noorden en lokaal 20 °C in het zuiden van het land. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig, in het Waddengebied is de wind matig tot vrij krachtig.

In de nacht van zondag naar maandag raakt het van het westen uit verder bewolkt. Er valt af en toe buiige regen waarbij er aan de kust een kans op onweer is. In het oosten blijft het waarschijnlijk droog. De minima lopen uiteen van 7°C in het uiterste oosten tot 12°C in Zeeland. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig.

Maandag overdag trekt het gebied met (buiige) regen oostwaarts over het land. Van het westen uit klaart het op, maar er kan nog wel een enkele bui voorkomen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 15°C in het uiterste noorden tot plaatselijk 18°C in het zuiden. De wind draait naar zuidwest en wordt matig, aan zee af en toe vrij krachtig.

Een hoogterug boven Oost- Europa en Scandinavie verplaatst naar het noorden van Scandinavie. Een hoogtelaag dat dinsdagnacht boven Schotland ligt, trekt zuidoostwaarts en ligt woensdagmiddag boven Duitsland, terwijl een hoogterug opbouwt west van Ierland. Het hoogtelaag blijft tot in het weekeinde ten oosten van ons land rondtollen, waarna het begin volgende week oostwaarts wegtrekt. We komen dan onder de invloed van een hoogterug, terwijl vanuit het westen een volgend hoogtelaag nadert. In het grondpatroon ligt aan het begin van de periode een hoog boven Rusland, terwijl een laag boven de Noordzee ligt. Dit laag trekt op woensdag over ons land om vervolgens op donderdag boven Duitsland te komen liggen. Dit laag vult geleidelijk op, terwijl het hoog boven Rusland naar Scandinavie verplaatst, met een rug over de Noordzee richting de Brits Eilanden. In het begin van de nieuwe week (maandag 25 oktober) zien we een krachtig hoog boven Scandinavie en een laag boven de Atlantische Oceaan, met bij ons een zuidoostelijke stroming.

Vooruitzichten

Vrij veel bewolking en met name de eerste dagen wisselvallig weer. Temperaturen dalend van 16 graden op maandag naar 12 graden aan het einde van de week.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 23 oktober tot en met zondag 30 oktober

Vrij grote kans (70%) op vrij rustig herfstweer met temperaturen rond normaal.

Tot in het volgende weekend zijn de clusters tamelijk eenduidig. Alle clusters tonen het het hoogtelaag en de beweging over ons land heen. Pas vanaf het volgende weekeinde ontstaan er verschillen. Toch tonen alle clusters dan nog steeds het hoog boven Scandinavie en lage druk boven de oceaan. Met name in de positie van de lage druk (en de invloed op ons land) zitten er duidelijke verschillen. Dit geeft ook verschillen in de stromingsrichting, die dan tussen noordoost en zuid zit en ook verschillen in cyclonale of anticyclonale invloed. Met name op dinsdag en woensdag valt er neerslag, daarna nemen de neerslagkansen duidelijk af. De temperaturen tonen in het gehele EPS aanvankelijk een dalende trend, maar vanaf het weekeinde neemt de spreiding in temperatuursoplossingen flink toe.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn