Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon.

14 juni 2013 door Jannes Wiersema

Een westelijke stroming voert maritiem polaire lucht aan. Een occlusie met bijbehorende trog boven de oostelijke helft van de Noordzee trekt oostwaarts richting Denemarken. Een NW-ZO georiƫnteerde rug trekt vandaag van zuidwest naar noordoost over het land. Deze wordt gevolgd door een zeer zwak warmtefront welke vanavond over de Noordzee richting Scandinaviƫ trekt. Het koufront bereikt zaterdag rond 06 UTC de zuidelijke Noordzee en trekt zaterdag ochtend over het land. Het koufront wordt gevolgd door een actieve trog welke zaterdagavond vanaf Engeland de Noordzee optrekt.

Vandaag is er geregeld zon. Wel ontstaan er enkele stapelwolken en drijft vooral vanmiddag sluierbewolking over. Het blijft overal droog en de middagtemperatuur ligt rond 19 graden. De zuidwestenwind is overwegend matig, aan de kust vrij krachtig.

NEERSLAG:

Bij de occlusie eerst nog (buiige) regen. Verder nabij het koufront tevens perioden met buiige regen en er vooruit enkele buien, in het noordoosten mogelijk met onweer. Progtemps zijn niet echt overtuigend, maar het zou net kunnen. Harmonie komt ook met een onweerssignaal in de uitvoer.

De nacht naar zaterdag verloopt overwegend helder, in de nanacht neemt de bewolking van het westen uit snel toe. Het kwik daalt naar een graad of 11 bij een zwakke tot matige zuidoostelijke wind.

In de ochtend trekt een gebied met buiige regen van west naar oost over het land. ’s Middags klaart het flink op en zijn er perioden met zon. Maxima komen uit op een graad of 18. Er staat een vlagerige zuidwestenwind. Deze is boven land matig tot vrij krachtig, aan de kust (vrij)krachtig, 5 a 6 Bft en in de avond langs de westkust mogelijk hard, 7 Bft.(Bron: KNMI)

Afsnoerende hoogtetroggen trekken vanaf UK via het Iberisch schiereiland richting Centraal Europa. Derhalve is de bovenluchtstroming boven het aandachtsgebied in het algemeen uit een zuidelijke richting. Ook aan de grond zien we lagedrukgebieden dezelfde beweging hebben. Hierdoor kan vooral op maandag en dinsdag de warme lucht dichtbij het zuiden van het land komen en tijdelijk het zuiden bereiken.

Vooruitzichten

Vrijwel elke dag enkele buien, maar ook zonnige perioden. Maxima in het algemeen rond 20 graden, maandag en dinsdag in het zuiden mogelijk enkele graden hoger.

het weer

Samenvatting meerdaagse-periode:

Vrijwel elke dag enkele buien, maar ook zonnige perioden. Maxima in het algemeen rond 20 graden, maandag en dinsdag in het zuiden mogelijk enkele graden hoger.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn