Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon.

29 augustus 2013 door Jannes Wiersema

30Een rug van hogedruk ligt halverwege het land en beweegt langzaam oostwaarts en verlaat vanochtend het oosten. Frontale restanten zijn in de rug gelegen en worden steeds diffuser. Na passage van de rug-as wordt de stroming zuidwestelijk en voert maritieme lucht aan. Een zwakke occlusie bereikt vanavond het westen en neemt tevens in betekenis af. Een volgend actiever frontaal systeem bereikt vrijdag de Britse Eilanden. Het bijbehorende koufront met een duidelijke thermische gradiƫnt ligt aan het eind van de periode tegen East Anglia.

Het is tamelijk helder en op een aantal plaatsen is verkeersbelemmerende mist ontstaan. Vanochtend lost de ontstane mist vrij snel op en volgen er zonnige perioden, wel is er eerst ook sluierbewolking aanwezig. Het blijft droog en de middagtemperatuur loopt op naar circa 22 graden. De wind wordt zuidwestelijk en blijft zwak tot matig.

In de nacht naar vrijdag neemt van het westen uit de bewolking langzaam toe, vooral in het noorden valt zeer lokaal wat regen. De minimumtemperatuur ligt rond de 13 graden. De wind is zwak uit het zuidwesten.

Vrijdag overdag zijn er wolkenvelden en lokaal komt een enkele lichte regenbui voor. De temperatuur loopt op naar 20 graden langs de kust tot lokaal 23 graden in het binnenland. De zuidwestelijke wind is matig. (Bron: KNMI)

Aan het begin van de periode is het aandachtsgebied gelegen aan de zuidflank van een meanderende westelijke stroming. Het zwaartepunt van de straalstroom ligt verder noordelijk boven de noordelijke Noordzee/Noorse Zee en ons aandachtsgebied ligt nog enigszins onder invloed van een hoogterug vanaf de Azoren richting de Golf van Biskaje. In de loop van de volgende week zien we echter een trog ‘uitzakken’ vanaf IJsland richting Ierland. Dit is beduidend westelijker dan in de vorige run. En daardoor is de cyclonaliteit ook minder en is er sprake van een hoogterug boven onze omgeving. Deze ontwikkeling is afwijkend tov wat de meeste leden doen, zie in de modelbeoordeling. Aan de grond zien we een vergelijkbaar patroon terug. Vrijwel de gehele runtijd is er een zwakke westelijke stroming en storingen komen slechts in afgezwakte vorm door.

Vooruitzichten

Rustig nazomerweer. In het weekend tijdelijk wat koeler en toenemende neerslagkans.

donderdag 05 september tot en met donderdag 12 september

Redelijk grote kans (ca. 60-70%) op een overgang naar een wisselvallig weertype met maxima enkele graden beneden normaal.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn