Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon en droog.

22 mei 2015 door Jannes Wiersema

28Aan de noordflank van een uitloper vanuit het Azorenhoog wordt in onze omgeving met een westelijke stroming geleidelijk wat zachtere lucht aangevoerd. Een lagedrukgebied trekt zaterdag over Scandinaviƫ oostwaarts, een bijbehorend frontaal systeem trekt zaterdag langzaam van noord naar zuid over ons land. Het warmtefront bereikt het noordwesten rond aan het begin van zaterdagnacht. Het koufront bereikt het noorden van het land aan einde van de nacht en verlaat later in de middag het zuiden. Ondertussen ontwikkelt zich boven de Noordzee een nieuwe rug, de stroming draait daardoor tijdelijk naar een noordoostelijke richting en wordt er beduidend frissere lucht aangevoerd.

Vanochtend zijn er wolkenvelden, maar de zon is ook geregeld te zien. Vanmiddag hebben we een afwisseling van zon en stapelwolken. In de avond neemt in het noordwesten de bewolking toe. Het blijft overal droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 17 graden langs de kust tot lokaal 21 graden landinwaarts. Er staat een matige zuidwestenwind, in de middag draait de wind naar west.

Komende nacht is het bewolkt en in het noorden van het land valt af en toe lichte regen. In het zuiden zijn er opklaringen aanwezig. De minimumtemperatuur ligt rond 9 graden. Er staat een zwakke westelijke wind. In het noorden van het land draait de wind later in de nacht naar noord tot noordoost en neemt toe naar matig.

Zaterdagochtend is het bewolkt en een gebied met lichte regen en motregen beweegt van noord naar zuid over het land. In de middag wordt het overal weer droog en van het noorden uit breekt de zon door. De middagtemperatuur loopt uiteen van 12 op de Wadden tot 17 graden in het midden en zuiden van het land. In Zuid-Limburg kan het mogelijk nog 20 graden worden. Er staat een matige noord- tot noordoostenwind, langs de kust is de wind vrij krachtig. Later op de dag neemt wind af.

Een hogedrukgebied boven de Azoren houdt tot en met donderdag een uitloper tot over onze omgeving. Op maandag weet een zwak front tot onze omgeving door te dringen. Een lagedrukgebied nabij Groenland koerst in de tweede helft van de week tussen IJsland en Schotland door naar de Noorse Zee, bijbehorend frontaal systeem passeert vrijdagochtend ons land. Volgend weekeinde verplaatst het hogedrukgebied zich van de Oceaan naar het Europese vasteland.

Vooruitzichten
Rustig en overwegend droog met geregeld zon, alleen op maandag zijn er enkele buien. De middagtemperaturen liggen iets beneden normaal.

Samenvatting meerdaagse-periode:
Rustig en overwegend droog met geregeld zon, alleen op maandag zijn er enkele buien. De middagtemperaturen liggen iets beneden normaal.

PLUIM_06260_NWT vrij 22 mei 2015

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn