Monday 16 September
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon en droog.

29 juni 2015 door Jannes Wiersema

30Vanuit het zuidwesten een rug op, met de as in aanvankelijk ten westen van ons land. In de nacht naar dinsdag ligt het centrum van dit hoog boven ons land, dinsdag overdag verplaats deze zich noordoostwaarts.

Vandaag zijn er wolkenvelden, maar er is ook van tijd tot tijd ruimte voor de zon. In de vroege ochtend komen er hier en daar nog (ondiepe) mistbanken voor. Het blijft vrijwel overal droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 18 graden in het Waddengebied tot 25 in het zuidoosten van het land. Er staat een zwakke tot matige wind die eerst westelijk is en later op de dag naar het noorden draait.

Komende nacht is het vrijwel onbewolkt. Er kunnen ondiepe mistbanken ontstaan. De minimumtemperaturen liggen tussen 10 graden in het noorden en 14 in het zuiden. Er is weinig wind.

Morgen is het zonnig. De middagtemperaturen lopen uiteen van 20 graden aan de noordkust tot 26, zeer lokaal 27, graden in het zuiden. De wind neemt toe naar zwak tot matig en waait uit een oostelijke richting.

Aan het begin van de periode ligt een blokkerende, uitgestrekte hoogterug vanaf Noord-Afrika via West-Europa naar de Noorse Zee. De as van deze rug ligt ten oosten van ons land, waardoor wij een zuidelijke bovenstroming hebben met de aanvoer van warme lucht. Boven de Atlantische Oceaan ligt een hoogtelaag; een uitgezakte trog hierbij trekt op donderdag over de Britse Eilanden noordoost. Hierna kantelt de hoogterug wat en komt meer ZZW-NNO te liggen met de as ten zuidoosten van ons land. Op zaterdag trekt opnieuw een uitgezakte hoogtetrog ten westen van ons land langs. In de nieuwe week komt het hoogtelaag in de operationele run dichterbij en komt op woensdag boven de Britse Eilanden te liggen. In het grondpatroon zien we aan aan het begin van de periode een hoog boven zuid Scandinavië opbouwen. Het centrum van dit hoog komt op donderdag boven de Baltische Staten te liggen. Dit geeft op woensdag een zuidoostelijke aanvoer, waarna op donderdag een thermische vore het hoge thetaW waarden (rond 20 graden) over het land trekt, waarachter het koufront ons land schampt. Hierdoor komt het westen en noorden in wat minder warme lucht terecht. Op vrijdag bouwt vervolgens een hoogje op boven onze omgeving, wat verbinding maakt met het hoog boven Oost-Europa, waarna we opnieuw een zuidoostelijke stroming krijgen en de aanvoer van warme lucht opnieuw op gang komt. Op zaterdag passeert dan een volgende thermische vore (thetaW rond 21 graden), waar achter op zondag het koufront lijkt door te komen. Vervolgens hebben we op maandag (6 juli) te maken met een uitloper van het Azorenhoog. Op dinsdag komen we dan op nadering van een laag vanaf de Atlantische Oceaan opnieuw in de warme lucht terecht, waarna op woensdag het bijbehorende koufront weer passeert. In het grondpatroon zien we aan het begin van de periode een rug van hoge druk over onze omgeving liggen, waarna zich vanaf woensdag een hoog boven Scandinavië opbouwt met een rug richting Noord Duitsland. Dit zorgt bij ons voor een zuid tot zuidoostelijke stroming met aanvoer van warme lucht. Boven het Iberisch Schiereiland en Frankrijk ontstaan thermische vores, maar die lijken ons tot het volgende weekend niet te bereiken. In dat weekend neemt het hoog in betekenis af en op zaterdag lijkt een inactieve vore ons land wel te bereiken, in de nacht naar zondag gevolgd door een koufront. Daarachter komen we in een zwak westelijke stroming met minder warme lucht.

Vooruitzichten

Zonnig en (zeer) warm met vanaf donderdag een kans op een onweersbui. Op zondag minder warm.

Vooruitzichten lange termijn
maandag 06 juli tot en met maandag 13 juli

Grote kans op een vrij droog weertype met slechts af en toe een bui. Grote kans op temperaturen rond of boven normaal.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn