Monday 24 June
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon en droog.

12 april 2015 door Jannes Wiersema

30Een hogedrukgebied ligt boven het Alpengebied. Ons aandachtsgebied bevindt zich op de noordflank ervan en heeft te maken met een zuidwestelijke stroming waarmee polaire lucht wordt aangevoerd. Een warmtefrontgolf trekt vandaag oostwaarts over de Britse Eilanden. Vanavond trekt de golf ten noorden van ons land over de Noordzee en wordt komende nacht boven Denemarken verwacht. Het bijbehorende koufront passeert dan ons land en komt ten zuiden van ons land tot stilstand. Een rug van hoge druk trekt maandag oostwaarts over het land waarna op de westflank ervan de restanten van het front vanuit het zuidwesten weer over het land trekken.

Er is vandaag veel zon. Wel drijft er af en toe sluierbewolking over en in de middag ontstaan er enkele stapelwolken. De middagtemperatuur komt uit tussen de 12 en 16 graden. In de avond neemt de bewolking in het noorden toe en later gaat er lichte regen vallen. De wind is zuidwestelijk en matig, aan de kust af en toe vrij krachtig. In de avond neemt de wind aan de kust toe naar krachtig tot hard, in het Waddengebied mogelijk kortstondig stormachtig, 8 Bft met kans op zware windstoten.

In de nacht naar maandag zijn er wolkenvelden en valt er vooral in het noorden af en toe lichte regen. De minima lopen uiteen van een graad of 5 in het noorden tot circa 9 graden in het zuidoosten. Daarbij staat er een zwakke tot matige noordwestelijke wind, in het Waddengebied is de wind eerst nog vrij krachtig.

Maandag overdag zijn er perioden met zon en het blijft droog. Maxima lopen uiteen van 13 graden in het noorden tot rond 18 graden in het zuiden van het land. De wind is zwak uit een meest westelijke richting. 

Een hoogterug boven Frankrijk breidt zich uit tot over onze omgeving en trekt halverwege de week langzaam oostwaarts. Een zwak front weet ons land te passeren waarna er tijdelijk koudere lucht ons land binnenstroomt. Tegelijkertijd krijgt hogedruk dan weer invloed op ons weer. Na het weekeinde wordt de luchtdruk laag boven Scandinavië terwijl west van Ierland een hogedrukgebied ligt. Er stelt zich dan een noordwestelijke stroming in waarmee koudere lucht wordt aangevoerd. Bovendien trekken er af en toe ook storingen in mee.

Vooruitzichten

Zonnige perioden en weinig of geen regen. Middagtemperaturen oplopend tot boven de 20 graden op woensdag, daarna waarschijnlijk weer dalend.

Ma Di Wo Do Vr Za
Zonneschijn (%) 40 40 50 40 70 50
Neerslagkans (%) 10 20 20 30 20 40
Neerslaghoeveelheid (mm) 0 0 0 0/2 0/1 0/1
Minimumtemperatuur (°C) 7 4/7 6/9 6/9 3/7 3/8
Middagtemperatuur (°C) 15 17/19 20/22 12/17 14/17 13/16
Windrichting VAR W ZW NO NO NO
Windkracht (bft) 2 3 3 3 3 3

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn