Tuesday 25 June
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon en droog.

10 mei 2015 door Jannes Wiersema

30Een laag boven het zuiden van Zweden trekt oostwaarts weg, bijbehorende bewolking verlaat spoedig het noordoosten van ons land.Tevens bouwt een rug zich in onze omgeving op, deze hogedrukuitloper trekt later op de dag naar Duitsland. Restanten van een oude occlusie liggen boven Belgiƫ en zal door het oostwaarts trekken van de rug naar het noorden bewegen. Vanaf vanavond stroomt de echt warmere lucht het land binnen. Maandag bevinden we ons in een zuidelijke stroming met aanvoer van droge en warme lucht. Een koufront behorend bij een laag west van Schotland bereikt in de avond het westen van ons land.

In het zuiden en zuidwesten is het nevelig met vooral in Zeeland en Noord-Brabant mist of enkele mistbanken. De mist en lage bewolking lossen in de loop van de ochtend op. In het noordoosten van het land is het eerst nog bewolkt, elders is er al veel ruimte voor de zon. De maximumtemperaturen liggen tussen de 16 graden op de Wadden en 20 graden in het zuiden van het land. Er staat een zwakke tot matige westenwind, in het Waddengebied is de wind eerst nog matige tot vrij krachtig. In de loop van de dag draait de wind overal naar een zuidelijke richting. Aan de kust kan in de middag een zwakke zeewind opsteken.

Gedurende de nacht naar maandag zijn er brede opklaringen. De minimumtemperatuur wordt omstreeks 10 graden. De wind wordt zuidoostelijk en zwak tot matig.

Maandag overdag is het droog en loopt de temperatuur op naar 19 graden op de wadden tot 25 graden in het zuiden. Wel is er vrij veel sluierbewolking aanwezig. De matige zuidenwind draait in de loop van de dag naar zuidwest.

Op dinsdag en woensdag trekt een lagedrukgebied noord van Schotland naar Scandinaviƫ, met een westelijke stroming wordt polaire lucht aangevoerd. Tegelijkertijd ontwikkelt zich vanuit een hoog boven de Golf van Biskaje een rug richting de Britse Eilanden. Woensdag en in de nacht naar donderdag ligt deze rug over onze omgeving. Donderdag overdag trekt een lagedrukgebied van west naar oost over onze omgeving, waarna de stroming op vrijdag tijdelijk noordelijk is. In de nacht naar zaterdag passeert een ruggetje van Hogedruk. Gedurende de rest van de verwachtingsperiode blijft er een stroming in stand met aanvoer van vrij koele lucht.

Vooruitzichten
Overgang naar een koeler en wisselvalliger weertype.

Samenvatting meerdaagse-periode:
Overgang naar een koeler en wisselvalliger weertype.

PLUIM_06260_NWT zo 10 mei 2015

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn