Saturday 18 May
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon en droog. Maandag meer bewolking

02 juni 2013 door Jannes Wiersema

Tussen een lagedrukgebied boven het zuiden van Polen en een hogedrukgebied ten zuidwesten van Ierland staat in ons aandachtsgebied een noordelijke stroming. Het gehele drukpatroon schuift vandaag en morgen langzaam oostwaarts. Een zeer zwakke occlusie passeert zondagmiddag en -avond van west naar oost ons land. Door stijgende luchtdruk gaat dit alleen gepaard met enkele wolkenvelden.

Vandaag zijn er naast enkele stapelwolken flinke perioden met zon. Het blijft droog en de temperatuur loopt op naar een graad of 16 a 17 bij een matige noordwestenwind, kracht 3 tot 4. Vooral in het oosten van het land is het vlagerig.

In de nacht naar maandag krijgen we van over de Noordzee enkele wolkenvelden aangevoerd. In het binnenland kan zelfs een mistbank ontstaan. De minima liggen tussen de 10 graden in het noordwesten en rond de 5 graden in het zuidoosten. De wind is noordwest, matig, kracht 3 tot 4 en in het waddengebied, vrij krachtig, 5.

Maandag overdag begint op enkele plaatsen grijs, maar vrij snel wordt het overal tijdelijk vrij zonnig, in de middag echter neemt de bewolking van het oosten uit weer toe. De middagtemperatuur wordt omstreeks 17 graden. De wind blijft noordwest en is matig tot vrij krachtig. (Bron: KNMI)

et sturende hoogtelaag (500 hPa) boven het midden van Europa verplaatst zich gedurende de meerdaagse periode maar heel erg langzaam oostwaarts. Tegelijkertijd zien we een hoogtelaag boven het zuiden van Noorwegen retrograad de Noordzee overtrekken naar IJsland, waarna het afbuigt en via de Noordkaap oostwaarts trekt. In de tweede helft van deze week zien we een nieuw hoogtelaag afsnoeren in een trog boven de oceaan. I.t.t. de voorgaande dagen beweegt deze via het Iberisch schiereiland / Golf van Biskaje richting Centraal Europa. In de clusters zien we grote consensus over het hoogtelaag dat naar de Golf van Biskaje trekt. De positie schuift nog wel. De tendens die gisteren ingezet is naar op termijn een min of meer zonale stroming blijft aanwezig.

Vooruitzichten

Rustig en overwegend droog weer met geregeld zon. Temperatuur stijgend naar 20-24 graden.

het weer

zondag 09 juni tot en met zondag 16 juni

Grote kans op een licht wisselvallig weertype met temperaturen rond de waarden die normaal zijn voor deze tijd van het jaar.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn