Saturday 25 March
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon en droog. Zondag kans op regen

18 juli 2015 door Jannes Wiersema

30Een actief laag bij Ierland trekt noordoostwaarts. Bijbehorend koufront ligt over het zuidoosten van het land en trekt verder oostwaarts. Overdag bevinden we ons in de polaire lucht achter dit front en komen we aan de noordwest flank van een rug die van het westen van Frankrijk naar het noorden van Duitsland loopt. Een golf in het front trekt in de nacht naar zondag ten zuidoosten van ons land langs/over het zuidoosten. Tegelijk ontwikkelt, onder invloed van een hoogtetrog, vanuit een occlusie boven de Atlantische Oceaan in de nacht naar zondag een laag boven Noord-Ierland. Dit laag beweegt zondag overdag naar de noordelijke Noordzee. De bijbehorende occlusie trekt op zondag van west naar oost over. In de avond volgt dan nog een trogje in het noordwesten.

In een groot deel van het land is er eerst veel bewolking. In het noordwesten is het inmiddels echter opgeklaard en deze opklaringen breiden zich langzaam verder uit. Vanmiddag is het op veel plaatsen zonnig, maar in het zuidoosten blijft er meer bewolking aanwezig. Het blijft droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 19 graden aan zee tot 25 graden in het oosten en zuidoosten van het land. De wind is meest matig en komt uit west tot zuidwest.

Komende nacht neemt de bewolking toe en met name in het zuidoosten volgen waarschijnlijk perioden met regen. De temperatuur daalt naar omstreeks 14 graden. De wind neemt eerst sterk af, maar in de loop van de nacht steekt een zwakke tot matige oostelijke wind op.

Zondag is er veel bewolking. In de ochtend kan er in het oosten en zuidoosten nog regen vallen. Dit regengebied trekt weg, maar van het westen uit trekt later in de ochtend of ’s middags een volgend gebied met wat buiige regen over het land. Later in de middag en avond klaart het vanuit het westen op. In het noordwesten is er in de avond nog wel een bui mogelijk. De middagtemperatuur loopt uiteen van 18 graden aan zee tot lokaal 25 graden in het oosten van het land. De wind wordt overdag zuidwestelijk en matig, aan de kust vrij krachtig.

Een hoogtelaag nabij IJsland zorgt voor een westelijke bovenluchtstroming. In de loop van de week bouwt een continentale rug op en krijgt de stroming in toenemende mate een zuidcomponent. Volgend weekend (25-26 juli) nadert een hoogtetrog het continent waardoor destabilisatie kan optreden. Gedurende de hele periode bevindt het polaire front zich in de omgeving van ons land. In het grondpatroon zien we aan het begin van de periode een een laag over Ierland en Schotland naar Scandinavië lopen en ligt er een rugas ten zuidoosten van ons land. Op woensdag komt deze rugas over ons land te liggen, met op donderdag een apart hoogje boven de Noordzee. Volgend weekend krijgen we dan in de operationele run te maken met een uitslaande golf boven onze omgeving.

Vooruitzichten

Rustig zomers weer met geregeld zon en slechts een kleine kans op een bui.

Vooruitzichten lange termijn
zaterdag 25 juli tot en met zaterdag 01 augustus

Grote kans 80-90% op overgang naar een koeler weertype met toenemende neerslagkansen.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

 3 total views,  1 views today

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn