Wednesday 24 April
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon en eerst veelal droog, later enkele buien.

10 januari 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

In de middag een bui.

Een complex sturend lagedrukgebied ligt vrijwel de gehele periode boven de Britse Eilanden. Een koufront, van oorsprong een Cold Air Development (CAD) ligt boven het zuiden van het land en verlaat verlaat zondagochtend vroeg het noordoosten. Na passage ervan komen we in koudere polaire lucht terecht en wordt de aangevoerde lucht met name op hoogte flink kouder. De temperatuur op 500 Hpa daalt naar waardes rond van de -33 graden. In de polaire lucht bevinden zich diverse troglijnen waarin de buien gaan clusteren en die van tijd tot tijd langs- of overtrekken. Voor vandaag overdag buien boven zee, een volgende kortgolvige 500 hPa trog trekt eind van de middag/in de avond over. Maandag nacht onderdrukt een zwakke hoogterug de buiigheid, waarna een volgende kortgolvige 500 hPa trog maandagmiddag passeert. Deze heeft ook kenmerken van een CAD. Hierin ontwikkelt zich maandagmiddag in het complexe laag een nieuwe lagedrukkern boven de Noordzee.

Er zijn zonnige perioden. De westelijke kustgebieden houden wel kans op een bui vanaf zee. Later vanmiddag en vanavond neemt overal de buienkans toe. De middagtemperatuur ligt rond 8 graden. De wind is zuid tot zuidwest en landinwaarts matig, vanochtend mogelijk vrij krachtig. Aan zee en boven het IJsselmeer is de wind krachtig tot hard. Later vanmiddag neemt de wind aan zee af naar vrij krachtig tot krachtig. Aan de westkust is er bij buien kans op zware windstoten rond 75 km/uur.

waarschuwing_land_0_new

Vannacht is het wisselend bewolkt en blijft het op de meeste plaatsen droog. In het noordwestelijk kustgebied kan een enkele bui voorkomen. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 3 graden. De wind wordt zuidelijk, matig, aan de kust en boven het IJsselmeer af en toe krachtig.

Maandag overdag is het half tot zwaar bewolkt en in de middag en avond trekken er enkele buien over het land. De middagtemperatuur wordt ongeveer 6 graden. De wind wordt zuid tot zuidoost en is matig boven land. Aan zee en boven het IJsselmeer is de wind (vrij) krachtig. In de avond draait deze naar het westen.

Een groot sturend hoogtelaag ligt aan het begin van de periode (dinsdag) boven het westen van Scandinavie en de Noordzee. Het centrum van dit hoogtelaag verplaatst zich naar Rusland, waarna bij ons op woensdag een hoogterug passeert, waarna op donderdag een volgende hoogtetrog passeert, waarin boven onze omgeving een afsnoering plaats vindt. Op zondag/maandag gebeurt dit nogmaals, waarna zich een hoogterug ten westen van ons opbouwt, met de as vanaf de Atlantische Oceaan via de Britse Eilanden naar Scandinavie. Gedurende deze hele periode ligt de straalstroom ten zuiden van ons land en bevinden we ons in de polaire lucht. In het grondpatroon uit dit zich in lagedruk boven onze omgeving. Op dinsdag ligt een lagedrukkern boven de Noordzee, welke opvult en over het noorden van ons land trekt. Op donderdag ontstaat een nieuw laag boven de Britse Eilanden. Deze trekt in de operationele run over het zuidwesten van ons land naar het zuidoosten. Op zaterdag bevinden we ons dan onder invloed van een rug, die met de rugas te zuiden van ons land ligt, waarna op zondag/maandag ee volgend laag over ons land naar het zuidoosten trekt. Daarna bouwt zich een rug op boven de Britse Eilanden. Dit alles betekent dat we, afgaande op de operationele run aanvankelijk nog een wisselvallig, buiig weertype hebben bij temperaturen ruim boven nul, maar vanaf het einde van de week krijgt het weer winterse kenmerken met dalende temperaturen en in de nacht naar vrijdag wellicht sneeuw of ijzel. Het weekend is koud met op zondag/maandag opnieuw sneeuw of ijzel. Een sturend hoogtelaag boven de Atlantische Oceaan en een hoogterug ten zorgen voor een zuidwestelijke bovenstroming. Dit hoogtelaag komt op maandag (aan het begin van de verwachtingsperiode) boven de Britse Eilanden aan en wordt vervolgens opgenomen in een hoogtelaag boven Scandinavie, waarna boven onze omgeving een westelijke bovenstroming komt te staan, waarna op vrijdag een volgend hoogtelaag over Denemarken zuidoostwaarts beweegt. In het volgende weekend komt een hoogterug boven de Britse Eilanden te liggen, waardoor bij ons de bovenstroming noordelijk wordt. In het grondpatroon is in de operationele run op maandag een laag boven de Britse Eilanden te zien, wat op dinsdag opvullend over ons heen trekt. Daarachter op woensdag en ook donderdag kleine laagjes boven de Noordzee, waarna op vrijdag een uitdiepend laag over het zuiden van het land trekt. De gehele periode zitten we dan in de polaire lucht. Daarna bouwt zich in de operationele run een hoog op boven onze omgeving, wat vervolgens naar Scandinavie trekt.

Vooruitzichten
Wisselvallig en bewolkt weertype. Aan het eind van de week een toenemende kans op een kouder weertype met winterse neerslag.

mosimage Zo 10 Jan 2016

Vooruitzichten lange termijn
zondag 17 januari tot en met zondag 24 januari
Aanvankelijk grote kans op een koud weertype, maar in de loop van de periode toenemende onzekerheid. De kans op een droog weertype (60%) dan de kans op wisselvallig weer (40%).

pluim no zo 10 jan 2016

pluim neerslag zo 10 jan 2016

sneeuw pluim zo 10 jan 2016

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn