Thursday 25 April
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon en enkele buien.

02 januari 2017 door Jannes Wiersema

Een hogedrukgebied boven midden en zuid Europa neemt verder in betekenis af. Tussen een hoog zuid van IJsland en een laag boven noordwest Rusland trekt een NO-ZW georiënteerd koufront over zuidelijk Nederland naar België weg. Vandaag en morgen wordt met een NW wind polaire lucht aangevoerd. Een zwakke frontale storing trekt dinsdagmiddag oost- zuidoostwaarts over ons land, het koufront passeert in de nacht naar woensdag.

Een gebied met neerslag boven het zuiden van het land trekt verder richting België. In Limburg valt de neerslag veelal als (natte) sneeuw, hetgeen plaatselijk gladheid veroorzaakt. Verder klaart het van het noorden uit op, daardoor kan het verder landinwaarts lokaal opnieuw tot onder het vriespunt afkoelen en glad worden door bevriezing van vochtige weggedeelten. In de kustgebieden kan een regenbui van zee binnendrijven, in het noorden is daarbij korrelhagel niet uitgesloten. De temperatuur loopt uiteen van 6°C op de Wadden tot rond het vriespunt verder landinwaarts. De zuidwestelijke wind is matig, aan de kust (vrij) krachtig. Van het noordwesten uit draait de wind in de loop van de nacht naar noord(west).

Weather map Waarschuwing land 0 new

Overdag zijn er aanvankelijk brede opklaringen en komt er eerst plaatselijk gladheid voor. Vanmiddag is er wat meer bewolking en vallen er met name in de kustprovincies enkele buien. De maximumtemperatuur komt uit op 3°C in Limburg tot 6 of 7°C vlak aan zee. De noordwestenwind is matig, in de kustgebieden en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5 tot 6 Bft.

In de nacht naar dinsdag kan er met name in de noordelijke helft van het land een enkele regenbui vallen. Elders zijn er brede opklaringen en in het zuidoosten is er kans op een mistbank. De minimumtemperatuur loopt uiteen van zo’n 5°C vlak aan zee tot rond het vriespunt in de zuidoostelijke helft van het land. Er is daar opnieuw kans op bevriezing van natte weggedeelten. De wind is zuidwest en zwak tot matig, aan zee noordwest en vrij krachtig.

Dinsdag overdag is er waarschijnlijk vrij veel bewolking en kan er nu en dan wat lichte regen of een bui vallen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van een graad of 8 in het noordwesten tot 4 graden in het zuidoosten. De wind komt uit richtingen tussen zuidwest en west en is matig boven land en vrij krachtig tot krachtig aan zee en op het IJsselmeer.

Een hoog bij de Alpen verliest haar grip op het weer in ons aandachtsgebied. Een koufront trekt maandagnacht naar België weg. Erachter deze nieuwe week een noordwestelijke stroming tussen een krachtig hoog ten westen van Ierland en lagedruk boven Scandinavie. In de noordwestelijke stroming trekt dinsdag en woensdag een uitdiepende depressie over het zuiden van Scandinavie naar de Baltische Staten. Boven de Noordzee daarop tijdelijk flink veel wind. Erachter trekt donderdag en vrijdag een rug van Hogedruk over onze omgeving. De rug wordt zaterdag gevolgd door een frontale trog. Na het komende weekeinde lijkt een volgend Atlantisch hogedrukgebied zich aanvankelijk vooral richting Biskaje uit.

Vooruitzichten

Licht wisselvallig met soms wat regen. De middagtemperatuur ligt rond 7 graden. Donderdag en vrijdag is het wat kouder met ’s nachts lichte vorst.

foto van Jannes Wiersema.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 09 januari tot en met maandag 16 januari

Waarschijnlijk houdt het enigszins wisselvallige weer aan. De temperatuur ligt aanvankelijk boven de normale waarde voor deze tijd van het jaar, maar daalt later weer naar normaal.

Het grootste deel van de MD-periode ziet er in de diverse clusters eenduidig uit. Opvallend is de rugpassage later deze week die de wind tijdelijk aflandig maakt. Donderdag en vrijdag zijn daardoor zowel ’s nachts als overdag aanzienlijk kouder dan de andere dagen van de MD-periode. Vanaf zondag 8 januari is er deze run een eenduidige windrichting tussen ZW en NW. Dat is nieuw in de voorgaande runs was de windrichting bijna random. De kans op vorst gedurende de nachten is daarmee nu aanzienlijk kleiner geworden in de EPS periode, doch nog steeds niet geheel uit te sluiten. De staafjesdiagrammen geven de EPS periode nog steeds een 40-50 % kans op neerslag. De kans op winterse neerslag blijft klein, maximaal 25 %.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn