Tuesday 23 April
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon en meest droog.

31 mei 2016 door Jannes Wiersema

37Een hoogtelaag boven het zuidwesten van Duitsland trekt gedurende de periode langzaam retrograad naar Noordoost-Frankrijk, terwijl een tweede kern boven de Alpen ontstaat. Dit zorgt ervoor dat centraal Europa onder invloed van een uitgestrekt hoogtelaag blijft. Boven onze omgeving zorgt dit voor een oostelijke bovenstroming. In het grondpatroon ligt een lagedrukkern net ten zuidwesten van Limburg en trekt richting Frankrijk. Met een noordoostelijke aanvoer wordt vochtige lucht (Td = 15-17 gr.) aangevoerd, die tijdelijk iets minder onstabiel van opbouw is. Boven Tsjechië ontstaat een nieuw hoogtelaag. Bijbehorende hoogtetrog (thetaw 17 graden) bereikt in de nacht naar woensdag ons land en doet de kans op (onweersbuien) weer toe nemen. In de ochtend zijn de buien mogelijk getriggerd door genoemde vore/zwakke 500hPa trog, later op de dag in het zuidoosten door dagelijkse gang.

Onstabiliteit lijkt wat minder te zijn (iets minder koude bovenlucht en lagere thetaw850, lage Cape). Dit is in alle modellen terug te vinden. Pas morgen op de zwakke hoogtetrog weer buien, ook hierin zijn de modellen onderling consistent, alleen verschillen timing en positie. Nu schijnt het accent weer op het oosten te liggen, waar de hoogste Cape. Aandachtpunt is de St en zichten boven zee. De St die vannacht vanuit Duitsland is gekomen wordt alleen door Harmonie actueel goed beschreven. Lost boven land wel op, maar kan boven zee langs de kust trekken o.i. van de noordelijke wind en het land opkomen (door de zeewind): kortom aandachtspunt.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

De dag begint op veel plekken met lage bewolking en elders is het aanvankelijk zonnig. In de loop van de ochtend ontstaan er stapelwolken, die in de middag in het noorden kunnen uitgroeien tot een bui, mogelijk met onweer. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 25 graden in het noordoosten tot 20 graden in het zuidwesten. Er staat een matige oost- tot zuidoostelijke wind. In de middag steekt er aan de kust een wind van zee op, waardoor het hier enkele graden afkoelt. In de avond draait de wind overal naar het noordoosten en neemt af naar zwak.

Komende nacht zijn er opnieuw wolkenvelden. Vanuit het noordoosten kunnen enkele (onweers)buien het land binnentrekken. De minimumtemperatuur ligt rond de 15 graden. De wind is zwak en komt uit uitlopende richtingen.

Morgen overdag zijn er perioden met zon. Vooral in het midden en zuiden van het land ontstaan er buien, mogelijk met onweer. De middagtemperaturen liggen tussen 18 graden in het zuidwesten tot 25 graden in het noordoosten. De wind komt uit het noorden en is matig In het zuiden van het land komt de wind eerst uit het westen.

Complex 500 hPa laag boven centraal Europa blijft tot zondag a.s. het weer bepalen. Donderdag 2 juni ligt een hoogtelaag boven de Alpen trekt langzaam naar het oosten en vult langzaam op. In het grondpatroon zien we in deze periode een hoog bij IJsland en een vlak lagedrukgebied boven het midden en oosten van Europa. Een thetaw-rug ligt dan ten noorden van de Wadden en boven Noord(oost)-Duitsland. Onder invloed van het grondlaag is de stroming van tot en met zaterdag 4 juni onderin zwak cyclonaal noordoostelijk. Hierdoor trekt de thetaw-rug van het noord(oost)en uit zeer langzaam over ons land. Vanaf zondag breidt het IJsland hoog zich uit naar onze omgeving. Op 500 hPa ontstaat vervolgens een sterk meanderende stroming (Omega-patroon) met de rugas boven de Britse Eilanden. Aan de grond resulteert dit in een rug van hogedruk zich uitstrekkend van IJsland tot Midden-Europa, waardoor lagedruk gebieden west van Ierland blijven en storingen in verzwakte vorm ons land passeren.

Vooruitzichten

Vooral de eerste dagen landinwaarts enkele regen- of onweersbuien. In de loop van het weekend meer zon en afnemende buienkans. Middagtemperaturen iets boven de normale waarde voor de tijd van het jaar.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 07 juni tot en met dinsdag 14 juni

Eerst veel zon en vrij warm, daarna overgang naar een licht wisselvallig weertype met temperaturen rond normaal.

In de meerdaagse periode wordt de hierboven beschreven synoptische ontwikkeling door de meeste leden in het ensemble ondersteund. Hoge thetaw en Cape lijken de kans op onweer er deze week in te houden. In de EPS periode zien we een snel divergente in de oplossingen, wat ook in de pluim terug te vinden is. De beschreven hoogte stroming (omega) wordt aanvankelijk nog door de meeste leden nog ondersteund. Daarna hebben de diverse oplossingen allemaal een ongeveer even grote kans. Gemeenschappelijk hebben ze een voornamelijk westelijke al dan niet licht meanderende zonale stroming, waarbij de bovenstroming zich tussen noordwest en zuidwest bevindt en bij tijden licht cyclonaal is. Dit geeft aan de grond een lichte voorkeur voor een zuidwestelijke stroming. Dit alles geeft aanleiding tot een flinke spreiding in de neerslag en wat minder in de temperatuur. Gemeenschappelijk hebben alle leden dat in de absolutie staafdiagrammen de temperatuur aanvankelijk boven normaal blijft.

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn