Monday 15 April
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon en op de meeste plaatsen droog.

26 september 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een zwakke westelijke stroming voert polaire lucht aan. In de bovenlucht bevindt zich boven het noordoosten van de FIR nog een zwakke trog. Aan de grond zien we de opbouw van een hoog boven het noorden van Frankrijk met een rug tot boven ons land. Overdag verplaatst het centrum van de hogedruk zich NNO-waarts en komt in de middag en avond boven het land te liggen. Morgenavond bereikt een hoogtetrog het land welke noordoostwaarts trekt, kort gevolgd door frontale restanten (warmtefront-afloper) die via de Britse Eilanden noordoostwaarts over de Noordzee trekken. Op dinsdag bouwt er een hoogterug op boven onze omgeving en dinsdagavond laat bereikt een nieuw frontaal systeem in afgezwakte vorm de westkust.

De modellen geven de indicatie voor wat mistbanken, maar Hirlam berekent tot in de middag lage stratus in het noorden van het land. Dit hebben we verworpen, de mistbanken zijn zeer ondiep en het is niet te verwachten dat er op uitgebreide schaal en langdurig turbulentiestratus ontstaat bij het oplossen ervan. De neerslagsignalen die we overdag in de middag en avond boven ons land zien, zijn te verklaren uit flinke Cu/TCu i.c.m. inzaaiing. Zoals vaak komt Hirlam in dergelijke situaties met het sterkste signaal wat vaak wat overdreven is. We houden het op de meeste plaatsen waarschijnlijk droog. In de nacht naar dinsdag alleen in Harm38 nog een signaal voor mistbanken, in de andere modellen niet veel meer dan wat grondmist. Dit in tegenstelling tot de 18Z-run van Harm36, die nog met 2 mistgebieden kwam. Een paar mistbanken zijn niet uitgesloten, maar er staat nauwelijks wind, misschien slaat het grootste deel van het vocht wel neer. Harmonie mist de lichte neerslag bij het front op dinsdagavond.

Kaart verwachtingen vandaag dag

Er komen brede opklaringen voor met lokaal een enkele ondiepe mistbank en het is vrijwel overal droog. Alleen in het zuidwesten valt aanvankelijk nog een enkele lichte bui. De wind is boven land zwak en zuidwestelijk, aan zee is de wind westelijk en meest matig. Vanmiddag zijn er eerst perioden met zon. In de loop van de middag komt er vooral in de westelijke helft meer bewolking, maar het blijft op een enkele bui langs de noordwestkust na droog. De maxima liggen rond 19°C bij een zwakke zuidwestelijke wind, in de loop van de middag en de avond valt de wind nagenoeg weg.

In de nacht van maandag op dinsdag zijn er brede opklaringen en kunnen er enkele ondiepe mistbanken ontstaan. De minima lopen uiteen van 10°C graden vlak aan zee tot plaatselijk 6 graden landinwaarts. In het binnenland is het vrijwel windstil, aan de kust staat een zwakke zuidelijke wind.

Dinsdagochtend lossen eventuele mistbanken snel op. In de middag zijn er dan zonnige perioden en het blijft droog. Pas aan het einde van de middag en in de avond komt er wat hoge bewolking binnen. De maximumtemperatuur ligt rond 20°C. Er staat een matige zuidelijke wind. In de avond kan de wind in het noordwestelijk kustgebied toenemen naar krachtig, windkracht 6.

Een (vrij vlakke) hoogterug strekt zich uit van de Golf van Biskaje tot over onze omgeving. Op woensdag passeert een zwakke storing, donderdag/vrijdag passeert een actievere storing. De hoogterug is inmiddels naar het oosten weggetrokken en heeft plaatsgemaakt voor een cyclonaal bovenluchtpatroon. In het weekeinde van 1 oktober trekt er een hoogtetrog met een golf in het front ten zuiden van ons langs, maar boven onze omgeving bouwt dan weer een hoogterug op, waardoor de bovenstroming wat diffluent wordt. Volgende week bouwt deze hoogterug zich verder op en vervolgens duurt het tot de tweede helft van de week tot er een koufront doorkomt en de bovenstroming weer cyclonaal wordt. Aan de grond hebben we steeds te maken met zuidwestenwinden. Volgende week treedt er onder invloed van de sterk opbouwende hoogterug weer een “zomerse” synoptische situatie op aan de grond: een hoog boven centraal/oost-Europa en een diep laag boven de Atlantische Oceaan zorgt voor een zuidelijke stroming waarmee (zeer) warme lucht naar onze omgeving wordt getransporteerd. De operationele run komt dan weer op uitgebreide schaal met 20-25 C.

Vooruitzichten

Woensdag nog overwegend droog met wat zon, later op donderdag en vrijdag toenemende kans op regen. In het weekeinde wisselend bewolkt met ongeveer 40-50% kans op wat regen of een bui. De temperatuur ligt eerst op of iets boven 20 graden, vanaf vrijdag iets eronder.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 03 oktober tot en met maandag 10 oktober

In de eerste helft van de week 40-50% kans op een droog en voor oktober (zeer) warm weertype met middagtemperaturen boven de 20 graden. Daarna waarschijnlijk temperaturen rond de normale waarden en dagelijks 40% kans op regen.

De eerstvolgende dagen zit de onzekerheid vooral in hoeverre de frontale systemen tot onze omgeving kunnen doordringen en hoeveel neerslag eruit valt. De neerslagkansen zijn in het noorden groter dan in het zuiden, zo’n 60% tegen 30%. De fronten bewegen immers net ten noorden van de vlakke hoogterug vooral over het noordelijke deel van ons aandachtsgebied. Vanaf het weekeinde zien we in de meerderheid van de leden (circa 60%) alweer voorzichtig een hoogterug opbouwen. Er is ook een cluster met 40% van de leden dat daar weinig van wil weten. De scenario dat door de operationele run wordt geschetst wordt door ongeveer 50-60% van de members berekend. De overige leden hebben de hoogterug al veel verder naar het oosten en de hoogtetrog vlakbij of over onze omgeving. Gedurende de week neemt de onzekerheid in de positie van de trog en de rug sterk toe. Dit wordt bijvoorbeeld mooi geïllustreerd door spaghetti-plot van de 568 dam isohypse. De brandbreedte in de pluim voor zowel neerslag en temperatuur is derhalve groot. De neerslagkansen liggen dagelijks op ongeveer 40%. De kans op bovennormale temperaturen is in de eerste helft van volgende week wel groot, zo’n 60-70%. De kans op 20+ C ligt dan op 40-50%.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn