Met een westelijke stroming wordt polaire lucht aangevoerd. Restanten van een warmtefrontafloper boven het noorden van Frankrijk en het zuiden van Belgiƫ bewegen noordoostwaarts en bewegen in de middag en avond tezamen met een vore over het zuidoostelijk deel van het land. Een lagedrukgebied ten westen van Ierland beweegt oostwaarts en trekt komende nacht en morgen overdag over het midden van de Noordzee richting Denemarken. Het bijbehorende occluderende frontale systeem beweegt morgenochtend van west naar oost over het land, de back-bent occlusie die daar achteraan komt beweegt later in de middag van noordwest naar zuidoost.
Hirlam en EC laten als enige de actuele buitjes in het Waddengebied zien. Verder zijn er synoptisch gezien weinig onderlinge verschillen tussen de modellen, wel laten Harmonie en CY38 de back-bent occlusie een aantal uren later doorkomen.
De ochtend begint op veel plaatsen met brede opklaringen en lokaal een mistbank. In het noorden en oosten zijn er ook wolkenvelden en in het uiterste noorden komt lokaal een bui voor. In de loop van de ochtend ontstaan er stapelwolken welke in de middag zeer lokaal tot een lichte bui kunnen uitgroeien. Op de meeste plaatsen blijft het echter droog en er is voldoende ruimte voor de zon. De middagtemperatuur ligt rond 22 graden. Er staat een zwakke tot matige wind uit richtingen tussen zuid en zuidwest, in de middag steekt er langs de kust een wind van zee op. Vanavond is het nagenoeg windstil.
In het Waddengebied momenteel lokaal enkele lichte buitjes, iets wat de modellen ook een signaal voor geven. In de middag kan er door dagelijkse gang in het lokaal een TCU buitje ontstaan, gezien de progtemps kan dit nooit veel voorstellen. Komende nacht kan er uit de Sc/Ac-velden ook zeer lokaal nog lichte regen vallen. Op de occlusie morgen af en toe regen en motregen, in de middag enkele regenbuien. Grote hoeveelheden zitten niet in de modellen.
Komende nacht wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af en lokaal kan er wat lichte regen vallen. De minimumtemperatuur ligt rond 13 graden. In de loop van de nacht gaat de wind uit het zuidwesten waaien en neemt toe naar zwak tot matig.
Morgenochtend is het bewolkt en trekt er een gebied met lichte regen of motregen van west naar oost over het land. In het oosten schijnt eerst nog af en toe de zon. In de middag kan soms de zon even doorbreken maar ontstaan er ook enkele buien. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 18 graden in het noordwesten tot lokaal nog 22 graden in het zuidoosten van het land. Er staat een matige, langs de kust vrij krachtige zuidwestenwind. In de loop van de middag wordt de wind westelijk.
De gehele verwachtingsperiode hebben we te maken met een meanderende westcirculatie. Op woensdag bevinden we ons in de polaire lucht en een trekrug boven de Britse Eilanden beweegt overdag over ons omgeving zuidoostwaarts. Op donderdag en vrijdag ligt de rug als uitloper van het Azorenhoog over Midden-Europa, wel beweegt er nog een frontale storing over de noordelijke Noordzee en Denemarken naar Polen. Aan de westflank van deze rug wordt met een zuidwestelijke stroming geleidelijk warmere lucht aangevoerd. In het weekeinde trekt een lagedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan naar het zeegebied tussen IJsland en Schotland, het bijbehorende frontale systeem trekt in de nacht naar zondag over ons land. Zondag bevinden we ons in de polaire lucht, een rug bouwt echter vrij snel weer op. Na het weekeinde komen we mogelijk tijdelijk weer in de warmere lucht alvorens we weer in een westcirculatie geraken.
Overwegend droog en geleidelijk meer zon. De temperatuur loopt geleidelijk op naar zomerse waarden op zaterdag.
maandag 11 juli tot en met maandag 18 juli
Vrij grote kans op een wisselvallig weertype met temperaturen rond of iets beneden het langjarig gemiddelde.
De opwarming in de tweede helft van de week is duidelijk te zien in het ensemble, zaterdag lijkt de warmste dag te worden. Vanaf zondag is de spreiding in temperatuur een aantal dagen behoorlijk groot. Een aantal EPS-leden houden de warmte er tot en met dinsdag in, de meesten gaan echter naar waarden rond of iets beneden normaal. Vanaf halverwege volgende week zien we toch weer dat een ruime meerderheid van het ensemble kiest voor een westcirculatie waarin we meestentijds in vrij koele polaire lucht zitten. Bovendien passeren er geregeld frontale systemen, de neerslagkans ligt in deze periode rond de 60%. Uitschieters in de wind zijn niet in de EPS-pluim terug te vinden. Richting het einde van de 15-daagse verwachtingsperiode zien we het aantal warme EPS-leden weer toenemen, maar hebben dan nog geen meerderheid.