Het golvende polaire front bevindt zich ten zuidoosten van ons land. Het aandachtsgebied bevindt zich nu in een zuidwestelijke stroming van maritiem polaire lucht tussen een hoog boven het zuiden van Duitsland en lagedruk ten noordwesten van Schotland. Het centrum van het hoog verplaatst zich geleidelijk naar Polen. Door het opdringen van lagedruk vanuit het zuiden (waarschijnlijk als gevolg van thermische effecten) slaat een golf in het front waardoor het aandachtsgebied in de loop van vanavond vanuit het zuiden in vochtige, warme lucht terecht komt (thetaw850 19-20). Zondagavond/maandagnacht komt nog een golf, vergezeld van een kleine lagedrukkern over Nederland heen zetten.
Eerst nog enkele mistbanken. Verder vandaag perioden met zon, in het westen en noorden ook enkele wolkenvelden. De middagtemperatuur loopt uiteen van 20 graden in het noordelijk kustgebied tot lokaal 25 graden in het zuidoosten. In de avond is er kans op kans op een (onweers)bui. De wind is zwak tot matig, uit oost tot zuidoost.
Na doorkomst van het warmtefront tijdens de nacht naar zondag geraakt het aandachtsgebied van het zuiden uit in onstabiele en vochtige lucht. Vanwege deze timing is deze onstabiliteit vanaf enige hoogte, niet vanaf de grond. In ieder geval zien we een effectieve windschering oplopend naar 50-60 kn (1-6 km) welke overlapt met Cape waarden van rond 2000 J/Kg. Wanneer je je echter realiseert dat vanaf de grond niets mogelijk is en schering 1-3 km van 1-6 km aftrekt, dan hou je maar een effectieve schering over van 20 kn, Modus wordt dan “Multicell/Pulsestorm”. Het lijkt een gunstige constellatie voor een grootschalig nachtelijke MCS in de warme sector met veel onweer en veel neerslag in korte tijd. Lokalisering is erg onzeker, afhankelijk van de plaats en tijd waar de buien geïnitieerd worden. Zondagavond herhaalt dit zich, met iets meer schering.
Komende nacht trekken enkele onweersbuien van zuidwest naar noordoost over het land. Waarschijnlijk blijft het in het zuidoosten van het land droog. Er staat een zwakke oostelijke wind. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 15 graden in het noorden tot 20 graden in het zuiden.
Windstoten bij buien in de nacht naar zondag/zondagochtend zijn een aandachtspunt. Harmonie kwam vorige run met zeer lokaal met zware windstoten, waarschijnlijk voornamelijk door ‘water load’. De laatste run is Harmonie wat gematigder. Zondagavond opnieuw zware windstoten mogelijk tijdens buien.
Zondagochtend verlaten de laatste buien het land en laat de zon zich geregeld zien. Opnieuw drijven er vooral in het westen en noorden ook enkele wolkenvelden over. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 21 graden in het noordwesten tot een tropische 31 in Limburg. In de avond neemt de kans op een stevige onweersbui weer toe. Boven land staat een veranderlijk wind, aan zee een zwakke en langs de Wadden een matige noordoostenwind.
Een zuidwest-noordoost georiënteerde hoogtetrog beweegt het eerste gedeelte van deze periode, langzaam over het aandachtsgebied naar het oosten. Vanaf het begin van de volgende week zien we de opbouw van een hoogterug. Het polaire front ligt bij aanvang net ten noorden van onze omgeving. Maandag en dinsdag beweegt het front oostwaarts over ons land. Tegen het einde van de week bouwt west van de Britse Eilanden een hoog op waardoor Nederland te maken gaat krijgen met een noordelijke stroming.
Eerst warm en kans op onweer. Vanaf dinsdag koeler met temperaturen ruim onder normaal en een kleine kans op een bui.
Grote kans (80-90%) op voortzetting van het koelere weer met temperaturen iets onder normaal, af en toe zon en soms een bui.