Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon en warm.

11 juli 2015 door Jannes Wiersema

zon en regen

Een hogedrukgebied boven centraal Europa beweegt langzaam oost. Ten zuiden van IJsland ligt een lagedrukgebied vrijwel de gehele periode stationair. Een vore boven noord Frankrijk beweegt noordwaarts en ligt in de middag boven onze omgeving. Zondag nadert vanuit het westen een zwak koufront, gevolgd door een tweetal  fronten. overdag wordt de stroming zuidoost en wordt warme lucht aangevoerd.  Een passerende hoogtetrog zorgt vannacht en morgenochtend voor middelbare bewolking boven het noorden van het land. Op de vore zien we geen activiteit, de lucht is te droog is en er passeert vrijwel gelijkertijd een zwakke hoogterug.

Vanochtend zijn er wolkenvelden met af en toe ruimte voor de zon,met in het Noordoosten eerst nog kans op even wat lichte regen. Vanmiddag schijnt de zon volop. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 25 °C vlak aan zee tot 29, lokaal 30 °C in het zuidoosten van het land. De zwakke tot matige wind draait in de loop van de dag van oost via zuid naar west.

Komende nacht neemt de bewolking toe, maar is het op de meeste plaatsen droog. Later in de nacht kan in het noordwesten wat regen gaan vallen. De minimumtemperatuur ligt rond de 15 °C. De wind is zuidwest en zwak tot matig.

Morgenochtend is er veel bewolking en regent het af en toe. In de middag breekt de bewolking en komt de zon af en toe tevoorschijn. Wel kan er dan nog een enkele bui vallen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 21 °C. De wind is zuidwestelijk en matig, aan de kust en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig.

Een hoogterug heeft ons land verlaten en tot vrijdag hebben we te maken met een zonale stroming. Deze wordt onder andere aangestuurd door een hoogtelaag ten noordwesten van de Britse Eilanden. Aan de zuidflank van de lagedruk ligt een zonale jet die van tijd tot tijd (zwakke)storingen richting het continent aanvoert. In de tweede helft van volgende volgende week diept een randstoring uit en snoert af. Het oorspronkelijke laag beweegt dan naar Scandinavië en het afgesnoerde hoogtelaag koerst naar Ierland. Gelijkertijd bouwt in onze omgeving een nieuwe hoogterug op en hierdoor wordt het laag via Schotland richting Scandinavië gedwongen. de stroming in onze omgeving wordt hierdoor zuidwest en er wordt warme lucht onze kant op getransporteerd.

Vooruitzichten

Aanvankelijk licht wisselvallig met maximumtemperaturen rond 20 graden, later in de periode iets hogere temperaturen en vrijwel droog

Vooruitzichten lange termijn
zaterdag 18 juli tot en met zaterdag 25 juli

Weinig verandering

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn