Wednesday 24 April
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon, in de loop van de dag pittige onweersbuien met hagel.

28 mei 2016 door Jannes Wiersema

37Tussen hoge druk boven Noord-Scandinavië en een thermisch laag boven Zuidwest-Frankrijk voert een noordoostelijke stroming in de onderste niveaus vrij warme en vochtige lucht aan. In de zuidwestelijke helft van de FIR ligt een zwakke vore met frontale restanten, die zuidwestwaarts beweegt. Vooral hier is de grenslaag erg vochtig. Het Franse (thermische) laag trekt de komende 48 uur langzaam naar het Noordoost-Frankrijk. Boven ons land is de stroming cyclonaal en is de aangevoerde lucht onstabiel van opbouw. Op hoogte is de stroming juist zuidwestelijk en grotendeels diffluent aan de (noord)oostflank van een hoogtelaag ten noordwesten van Spanje. Met noordoostenwinden in de onderste luchtlagen levert dit een redelijke hoeveelheid verticale windschering op. Op zondag zien we in de loop van de dag zeer hoge CAPE-waarden vanuit Duitsland binnenlopen. Warmteadvectie en PVA op een hoogtetrog zorgen dan voor een sterke forcering.

Waarschuwing land 0 newKaart verwachtingen vandaag dag

Actueel enkele activerende buien boven het oosten. Lijkt samen te hangen met warmteadvectie nabij zwak warmtefront. Vanmiddag zien we een zeewindcomponent in het westen en het noorden, met convergentie tot gevolg. Hierop laten HARM36, HARM38 en EC geclusterde buien ontstaan, die zich (op het gustfront) oostwaarts verplaatsen. Opvallend: de buien worden nu oostelijker berekend dan in de vorige runs. Ook de grenslaag is een aandachtspunt. Actueel boven het midden en zuiden nevel en boven het westen en zuiden van de FIR lokaal St en mist, boven land vrij snel oplossend.

Op veel plaatsen begint de dag nevelig en in het zuiden en westen komt plaatselijk (dichte) mist voor. Nevel en mist lossen spoedig op waarna de zon geregeld te zien is. Vanochtend komt al een enkele regenbui voor. Vanmiddag komen er verspreid over het land echter zwaardere buien tot ontwikkeling met onweer, lokaal hagel en plaatselijk in korte tijd veel neerslag. De middagtemperatuur loopt uiteen van 16 graden op de Waddeneilanden tot lokaal 25 graden in het zuidoosten. Er staat een matige wind uit noord tot noordoost.

Neerslag:

Vanmiddag CAPE-waarden landinwaarts 1000-1800 J/kg zonder noemenswaardige CIN. De 0-6 km windschering bedraagt dan orde 30-35 kn, dus georganiseerd onweer in de vorm van multicellen lijkt waarschijnlijk. Op 700 hPa is de wind 5-15 kn, waterinhoud bedraagt 28-35 mm, dus lokaal kunnen grote neerslaghoeveelheden voorkomen. CAPE*SHEAR/1000 was in de vorige run regionaal orde 40-45 (zeer lokaal 45-50), deze nieuwe run komt uit op regionaal 50-60. Hagel > 2 cm is zeker mogelijk. Zondag berekent de nieuwe run veel meer CAPE dan de vorige run i.c.m. grote waterinhoud. Dit kan wederom voor grote neerslagsommen zorgen. Een MCS is met deze sterke forcering ook mogelijk. Hirlam berekent 24-uurssommen van 20-40 mm boven het midden van het land, EC heeft deze sommen juist meer boven het zuiden van het land, lokaal 40+ mm.

In de nacht naar zondag blijven er, naast opklaringen, ook enkele buien mogelijk. De noordoostenwind blijft matig en de temperatuur daalt naar een graad of 12.

Zondag overdag is het half tot zwaar bewolkt en er komen geregeld buien voor, plaatselijk met onweer en mogelijk ook hagel. De wind blijft noordoost en is matig, in de kustgebieden af en toe vrij krachtig. De middagtemperatuur ligt rond de 22 graden, in het Waddengebied enkele graden lager.

Maandag 30 mei t/m woensdag 1 juni ligt een uitgestrekt hoogtelaag boven Frankrijk. Aan de noordflank hiervan beweegt een hoog retrograad over Scandinavië naar het zeegebied tussen IJsland en Schotland. In het weekend van 4/5 juni vormt zich een hoogterug van Algerije via Frankrijk en Nederland richting IJsland. Op de Atlantische Oceaan bevindt zich dan een langgolvige trog, met aan de oostflank ervan aanvoer van steeds warmere lucht. In het grondpatroon zien we op maandag een occluderende frontale golf met een lagedrukgebied boven onze omgeving. Dinsdag komt het laag geleidelijk west en de frontale zone west en noord van ons land te liggen. Donderdag 2 t/m zaterdag 4 juni is de stroming onderin zwak noordoostelijk tussen hoge druk tussen IJsland en Noorwegen en lage druk boven de Zwarte Zee. Hierdoor trekt de zwakke occlusie van het noordoosten uit weer zeer langzaam zuidwestwaarts over ons land, om in het weekend van 4/5 juni boven ons land op te lossen.

Vooruitzichten

Maandag stevige regen- en onweersbuien met plaatselijk forse neerslaghoeveelheden. Vanaf dinsdag nog een plaatselijke regen- of onweersbui en geleidelijk oplopende temperaturen.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 04 juni tot en met zaterdag 11 juni

Grote kans op overwegend droog en vrij warm weer met nu en dan zon en kans op een enkele regen- of onweersbui.

Maandag 30 mei lijkt een natte dag te worden, maar de exacte hoeveelheden zijn onzeker. Staafdiagrammen komen van noord naar zuidwest met 35-70% kans meer dan 10 mm; kleinste kans in het noorden, grootste kans in het zuidwesten. In het zuiden zien we ook een signaal van 10-15% voor meer dan 30 mm. Van dinsdag 31 mei t/m vrijdag 10 mei zien we elke dag wel een aantal leden die voor een natte oplossing gaan. Begin volgende week, rond dinsdag 7 juni, lijkt het warm zomerweer te worden aan de oostflank van het hoogtelaag. De kans op zomerse temperaturen is dan vooral landinwaarts tamelijk groot. Tegelijkertijd zien we ook een wat sterker signaal voor hoge CAPE-waarden. Aan het einde van de verwachtingsperioden zien we weer een grote kans op temperaturen rond normaal.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn