Monday 26 February
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon, in het noorden ook enkele wolkenvelden en licht buitje.

16 augustus 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een hoog boven de Noordzee heeft een uitloper over het noorden van het land richting Duitslandt, hierdoor wordt de stroming geleidelijk meer oost tot noordoost wordt. In het noordoosten van het aandachtsgebied bevindt zich nog een zwakke, oude occlusie, die oplossend, langzaam, zuidwaarts trekt.

Komende ochtend blijft het noorden gevoelig voor Noordzee-bewolking. De verschillende modellen geven dit allemaal aan. De zuidelijke helft, ten zuiden van de rug, profiteert van een langere aanvoer over land en is aanmerkelijk droger. Een zwak neerslagsignaal in de ochtend boven zee en het uiterste noorden van het land op de zwakke occlusie wordt door alle modellen, behalve de PAR versie, weergegeven. De laatste runs is de intensiteit in de modellen iets afgenomen. Een en ander lijkt gekoppeld aan de genoemde occlusie, hier en daar wordt al een enkele druppel gemeld.

Vooral in de noordelijke helft kan nog een enkele mistbank voorkomen. Het uiterste noorden blijft gevoelig voor bewolking van zee en eerst een enkel buitje.

Overdag zijn er perioden met zon, vooral in het zuiden lijkt het een vrij zonnige dag te worden. In het noorden blijft er meer bewolking aanwezig. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 20°C in het noordelijk kustgebied tot 24°C in het zuiden en er staat een zwakke tot matige wind uit noordoost tot oost.

In de nacht van dinsdag op woensdag is er weinig bewolking en is het droog. Vooral in het noordoosten kunnen mistbanken ontstaan. Er staat een zwakke oostelijke wind. De middagtemperaturen liggen rond de 11 graden.

Woensdag overdag wordt het vrij zonnig en bij zwakke tot matige oost- tot noordoostelijk wind lopen de middagtemperaturen uiteen van 20 °C in het noorden tot 25 °C in het zuidoosten.

Aanvankelijk bepaalt een blokkerend hoog boven Noord-Europa nog het weerbeeld. Het aandachtsgebied bevindt zich daarbij in polaire lucht. Tegen het einde van de week wordt het blokkerende systeem verdreven en zoekt een hoogtelaag/koudeput boven de Baltische Staten retrograad verbinding met een Atlantisch hoogtelaag. De as van het hoogtelaag komt daarbij net noord en later noordwest van ons land te liggen terwijl een occlusie langzaam noordoostwaarts over ons land trekt. Later trekt een laag over de Noordzee richting Denemarken: het frontale systeem passeert zaterdag, waarna op zondag de hoogtetrog over ons land trekt. Daarna komt een meanderende westelijke stroming op gang en lijkt de wisselvalligheid weer wat toe te nemen.

Vooruitzichten

Aanvankelijk zonnige perioden en droog. Geleidelijk een toenemende kans op enkele buien. Middagtemperaturen rond 23°C, in het weekend enkele graden lager.

Vooruitzichten lange termijn

dinsdag 23 augustus tot en met dinsdag 30 augustus

Een grote kans op een weertype met geregeld zon, normale temperaturen voor de tijd van het jaar en af en toe een bui.

Met het naar (zuid)west draaien van het stromings patroon neemt ook de wisselvalligheid toe en we zien dan ook het aantal leden met (niet al te veel) neerslag geleidelijk toenemen. Overigens Is de operationele run een van de weinigen die na het komende weekeinde naar een zuidoostelijke stroming gaat en de temperatuur flink opdrijft in samenhang met een zeer gering neerslag beeld. Het merendeel van de leden houdt zich aan boven beschreven scenario. Aandachtspunt is de windtoename voor het komende weekeinde.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn