Sunday 8 September
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon, in het noord(oost)en bewolkt

23 januari 2013 door Jannes Wiersema

Momenteel ligt een verzwakte storing boven onze streken. Er wordt vochtige lucht in een matige oostelijke stroming aangevoerd. Vanaf morgen breidt het hoog boven Scandinavië zich in zuidelijke richting uit en krijgen we een aanvoer van drogere maar ook koudere lucht. Vrijdag verplaatst dit hoog zich alweer naar het oosten. Daardoor kunnen storingen naderen en wordt vanaf zondag, met de aanvoer van zachtere oceaanlucht, de dooi stilaan ingezet.

De komende dagen bereikt de vorstperiode, die voor de tweede keer in een jaar tijd zou kunnen ‘escaleren’ tot een heuse koudegolf, een climax. De fragiele hoogterug (blokkade) boven de Noorse Zee trekt namelijk naar het zuiden. Tevens trekt in het grondpatroon een hogedrukgebied van ongeveer 1020 hPa naar het Noordzeegebied. Onder invloed van het hoog vriest het tot en met zaterdag matig tot streng en vooral vrijdag en zaterdag zijn er bij weinig wind ook perioden met zon. Mooi winterweer dus!

Vanaf zondag valt het doek voor deze ‘veertiendaagse’ winter. Opvallend eensgezind opteren de oplossingen van het ECMWF (Europees weermodel) voor een overgang naar relatief zacht en wisselvallig weer ofwel invallende dooi. Gangmaker is een tot mogelijk rond 930 hPa uitdiepende stormdepressie ten zuidwesten van IJsland. Tijdens de maandwisseling tonen de verwachtingskaarten een voortvarende westcirculatie ofwel veel wind, periodiek regen en temperaturen meest boven normaal.

Het valt niet helemaal uit te sluiten dat door hogedruk boven het Europese vasteland een zuidelijke stroming de verzachting begin volgende week enigszins tempert vanwege aanvoer van koude vastelandslucht. Vooralsnog ga ik daarbij echter niet uit van een voortzetting van de vorstperiode.

We kijken nog even naar de afgelopen nacht. Vooral naar het zuiden toe heeft het lokaal streng gevroren. Westdorpe was opnieuw de koudste KNMI post, het kwik zakte er naar -12,6 graden.

In het noordoostelijke helft is er vrij veel bewolking, elders zijn er zonnige perioden. Langzaam trekt de bewolking vanuit het noordoosten naar het zuidwesten. In het uiterste noorden kan wat lichte (mot)sneeuw vallen. De middagtemperatuur ligt rond
-4 graden. De matige wind blijft oost tot noordoost.

Komende nacht zijn er wolkenvelden en vriest het matig, -5 tot -10 graden. Daar waar de opklaringen wat langer duren kan het kwik dalen tot -12 graden. Er staat weinig wind.

Donderdag wisselen wolkenvelden en zon elkaar af. Het blijft droog. Er staat een zwakke wind uit noordelijke richtingen. De middagtemperatuur ligt tussen de 0 graden op de wadden tot -5 graden in het zuidoosten

Vrijdag wordt een fraaie maar koude winterdag. Er zijn perioden met zon en het blijft de hele dag 3/5 graden vriezen. Er volgt nog eens een diep winterse nacht waarbij het 8/15 graden gaat vriezen.

Zaterdag is het nog altijd volop winter met temperaturen rond -3/-5 graden. Er is flink wat zon al krijgt het westen later met wolken te maken. In de nacht naar zondag lichte en in het (noord) oosten nog een keertje matige vorst, -2/-7 graden. Zondag komt het dooifront vanuit Frankrijk opzetten en neemt de kans op neerslag toe. In het zuiden loopt de temperatuur dan op tot boven nul. Maandag volgt ook het noorden.

Nederland lijkt de komende dagen te maken te krijgen met een koudegolf. Dat meldt MeteoConsult dinsdag. Mogelijk wordt de koudegolf de langste in een halve eeuw tijd.
Een koudegolf is een periode van minimaal 5 aaneengesloten dagen in De Bilt met temperaturen onder 0, waarvan in ieder geval 3 dagen met een minimumtemperatuur van -10 graden.

In Nederland vriest het nu ruim een week. Een koudegolf bleef vorige week door bewolking uit. De komende dagen lijkt het alsnog op te klaren. Tijdens die opklaringen kan het 10 tot 15 graden gaan vriezen, zo verwacht MeteoConsult.

Langste sinds 1963
In De Bilt, dat als meetstation wordt aangehouden, vriest het nu al onophoudelijk sinds vorige week maandag. Als die koude aanhoudt tot en met zaterdag dan kent Nederland de langste koudegolf sinds de winter van 1963.

’63 was het jaar van de zwaarste Elfstedentocht ooit. De kans op een Tocht der Tochten is dit jaar, ondanks de vrieskou, zeer klein. Daarvoor zijn de overige weeromstandigheden te ongunstig.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn