Monday 4 December
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon, later meer bewolking.

27 augustus 2013 door Jannes Wiersema

half bewolktEen hoogtelaag boven het Alpengebied is in eerste instantie vrijwel stationair. Restanten van een front die om het laag heen gedraaid zijn, reiken tot net over het zuid(oost)en van ons land. Pas dinsdagavond komt er meer beweging in het laag en het verplaatst zich dan iets naar het noordoosten. Verder is er een verbinding tot stand gekomen tussen het Azorenhoog en een hogedrukgebied boven Scandinaviƫ waarbij de as van het samengestelde hoog midden over de Noordzee ligt. Aan de grond hebben we in ons aandachtsgebied te maken met een oost- tot noordoostelijke aanvoer. De aangevoerde lucht is tamelijk droog, maar wordt morgen later op de dag op geringe hoogte iets vochtiger.

In het hele land zijn er zonnige perioden, maar in het zuidoosten overheerst eerst nog de bewolking. Het blijft droog. Wel neemt in de loop van de middag vanuit het oosten de bewolking wat toe. De middagtemperatuur wordt ongeveer 23 graden. De noordoostenwind is meest matig.

Komende nacht zijn er wolkenvelden en blijft het droog. De minimumtemperatuur ligt tussen de 12 en 15 graden. De noord- tot noordoostenwind is zwak tot matig.

Woensdag overdag zijn er in eerste instantie wolkenvelden, maar naarmate de dag vordert komt de zon er op steeds meer plaatsen goed bij. Het blijft droog en de middagtemperatuur wordt zo’n 22 graden. De wind waait meest uit een noordelijke richting en is zwak tot matig. (Bron KNMI)

Aan de zuidflank van een hoogterug boven Scandinaviƫ en een hoogtelaag boven Centraal-Europa zorgt een noordoostelijke voor aanvoer van continentale polaire lucht. De hoogterug wordt van het westen uit aangetast door een kleine trog in een geleidelijk sterker wordende zonale stroming. Het resulteert in toenemende neerslagkansen op vrijdag. In het weekeinde wordt een diep hoogtelaag dat zich zal ontwikkelen tussen Groenland en IJsland voor ons land van belang. Dit laag verplaatst zich naar Noorwegen en als gevolg hiervan staat boven ons land een noordwestelijke stroming met de aanvoer van maritiem polaire lucht. Hierna zien we een een licht meanderende zonale stroming waarin zwakke ruggen en troggen voor wisselvallig weer gaan zorgen. De polaire jet ligt niet ver van ons land, maar alleen tijdens de wat dieper uitvallende troggen lijkt de polaire jet ruim ten zuiden van ons land te liggen.

Vooruitzichten

De eerste dagen perioden met zon en droog. Vanaf het weekeinde overgang naar wisselvallig en iets koeler weer. Middagtemperaturen eerst rond de normaal van ongeveer 21 graden, in het weekeinde iets lager.

dinsdag 03 september tot en met dinsdag 10 september

Redelijk grote kans (ca. 60%) op aanhoudend wisselvallig weertype met maximumtemperaturen iets onder de langjarig gemiddelde waarden.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn