Wednesday 17 April
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon, later regen.

04 februari 2017 door Jannes Wiersema

Vanochtend is het droog met op veel plaatsen zon. Van het zuiden uit neemt de bewolking echter langzaam toe en in de middag volgt er van het zuiden uit regen. In het noorden kan het tot de avond duren voordat daar regen valt. De maximumtemperatuur bedraagt ongeveer 8°C. De wind is meest zwak tot matig en draait van zuid naar oost.

Komende nacht overheerst de bewolking valt er hier en daar nog wat regen. De minimumtemperatuur ligt omstreeks 4°C. In het zuiden kan het in een eventuele opklaring afkoelen tot dicht bij het vriespunt. De wind wordt zwak en veranderlijk .

Morgen overdag overheerst de bewolking al kan hier en daar de zon misschien even tevoorschijn komen. In het noorden van het land kan het in de ochtend nog wat regenen. Verder blijft het vrijwel overal droog. De maximumtemperatuur ligt rond 7°C. De wind is zwak tot matig, kracht 3 of minder en komt uit een noordoostelijke richting.

Kaart verwachtingen vandaag dag Waarschuwing land 0 new

Aan het begin van de periode bevindt ons land zich in een zadelgebied tussen een hoog boven het noorden van Finland, een hoog boven het Iberisch Schiereiland en lagedruk boven Italië. Een zwakke rug vanuit het zuidelijke hoog trekt maandag oostwaarts over ons land, onderwijl verder in beweging afnemend. Op dinsdag passeert een frontaal systeem, horend bij het laag boven de Atlantische Oceaan. Dit front komt ergens boven onze omgeving tot stilstand, omdat zowel het Scandinavische hoog in betekenis toeneemt. Dit blokkerende hoog zorgt tot en met na het volgende weekend voor een oost tot zuidoostelijke stroming boven onze omgeving, maar doordat het centrum geleidelijk wat zuidwaarts beweegt, komt er geen echte transportkoude op gang.

Vooruitzichten

Aanvankelijk wisselvallig weer met van tijd tot tijd regen, middagtemperaturen rond 6°C en ’s nachts iets boven het vriespunt. Woensdag overgang naar stabiel winterweer met daling van temperaturen, met ’s nachts lichte tot matige vorst en overdag iets boven het vriespunt.

De overgang van het wisselvallige weertype naar het meer stabiele winterweer wordt door een grote meerderheid van EPS-leden bevestigd. In de dag van omslag zit wat onzekerheid. Een deel van het EPS laat dit al op woensdag gebeuren, een ander deel laat pas op donderdag de kou binnenlopen. Op dinsdag/woensdag nog neerslag van het frontale systeem. Daarna een periode met grote kans op droog weer bij een oostelijke wind.

foto van Jannes Wiersema.

Bron: KNMI

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn