Tuesday 23 July
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon, maar ook enkele wolkenvelden

11 juni 2013 door Jannes Wiersema

De as van een rug ligt om 06 UTC NNW-ZZO georiënteerd over ons land en beweegt langzaam oostwaarts. Als gevolg van deze verplaatsing wordt de stroming geleidelijk zuid tot zuidwest. Een zwak warmtefront boven Normandië komt naderbij en bereikt in de loop van de middag het zuidwesten van ons land. Dit front is niet actief en kenmerkt zich voornamelijk door frontale wolkenbanden. Door toenemende lagedrukinvloed boven de Britse Eilanden neemt de zuidwestelijke stroming woensdag in kracht toe en wordt er vrij zachte lucht aangevoerd. Verzwakte uitlopers van de bijbehorende frontale systemen trekken van zuidwest naar noordoost over ons land.

In de vroege ochtend komen er plaatselijk mistbanken voor. Verder zijn er vandaag perioden met zon, maar kunnen er van tijd tot tijd ook enkele wolkenvelden overtrekken. Het blijft vrijwel overal droog. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 18 graden langs de kust tot rond 22 graden in het zuidoosten van het land. De zwakke wind wordt in de loop van de dag zuidelijk. In de loop van de middag kan er langs de westkust een zwakke wind van zee opsteken.

BEWOLKING:

Vanochtend komen er vooral in het noorden van het land Sc-velden voor, behorend bij een veel groter Sc-veld op de Noordzee. Met een geleidelijk toenemende zuidelijke stroming wordt deze bewolking naar het noorden weggeduwd. Elders zijn er nu brede opklaringen en begint de dag dus met aardig wat zon. In de loop van de dag ontstaan er Cu. De frontale bewolking die ons van het zuidwesten uit wel bereikt, lost in de middag en avond avond ook deels weer op a.g.v. een diffluent bovenluchtpatroon. Komende nacht en morgen overdag een afwisseling van wolkenvelden en opklaringen. in de nanacht geven de progtemps ook aanleiding voor mogelijk wat stratus. Ook morgen ontstaan er in de loop van de dag weer enkele stapelwolken.

NEERSLAG:

Hirlam laat een licht neerslagsignaal zien op het warmtefront, actueel bevindt zich boven Normandië ook een neerslagzone. Naarmate de het front dichterbij komt neemt het langzaam in activiteit af, voorlopig geen neerslag genoemd in de verwachting. Ook de andere modellen geven weinig tot niets boven ons land. Morgen berekenen de diverse modellen in de loop van de middag dag wat lichte neerslag. Gezien de progtemps zou er zich net een bui kunnen ontwikkelen, het kan ook gewoon wat lichte frontale neerslag zijn. Veel lijkt het niet voor te stellen.

Komende nacht zijn er wolkenvelden en opklaringen. De minimumtemperatuur ligt rond een graad of 14. De zwakke tot matige wind is zuid tot zuidoost.

Morgen is er een afwisseling van wolkenvelden en zon, vooral in de middag kan er lokaal een enkele bui voorkomen. De middagtemperatuur ligt tussen de 19 graden aan zee en 23 graden in het oosten van het land. De zuid tot zuidwestenwind is overwegend matig, rond kracht 4. (Bron: KNMI).

Een lagedrukgebied tussen Schotland en Noorwegen beweegt donderdag noordoostwaarts, een bijbehorend golvend frontaal systeem beweegt tezamen met een hoogtetrog van west naar oost over het land. Vrijdag passeert er een trekrug, waarna er zaterdag een actief lagedrukgebied via de Noordzee oostwaarts trekt. Zondag volgt er weer stabilisatie a.g.v. een opbouwende rug. Vanaf maandag wordt de situatie erg onzeker. Er is een scenario waarin er zich in de omgeving van de Britse Eilanden een hoogtelaag afsnoert of een scherpe hoogtetrog vormt. Bij dit scenario wordt er aan de oostflank van dit systeem met een zuidelijke stroming warme lucht vanuit Zuid-Europa via Frankrijk naar onze omgeving wordt opgestuwd. In andere scenario’s komt deze afsnoering niet tot stand, hierbij trekken volgende week dan nieuwe stromingen ten noorden van ons land langs naar het oosten. Weer een andere optie is dat de afsnoering veel westelijker plaats vindt en er een rug van het Atlantische hoog tot over de Britse Eilanden verschijnt. Van opstuw van warmte vanuit Zuid-Europa is voor onze omgeving dan (nog) geen sprake.

Vooruitzichten

Wisselvallig weer met enkele buien, maar ook enkele zonnige momenten. De middagtemperatuur ligt met een graad of 19 graden rond de normale waarde voor de tijd van het jaar.

het weer

Tot en met zaterdag is de onzekerheid in het EPS-ensemble klein te noemen, gezien de kleine spreiding in de temperatuurpluim. Op zondag zien we de spreiding al wat groter worden a.g.v. de geleidelijk toenemende verschillen in de stromingspatronen. De warme oplossingen, waaronder de Oper en de Control, zijn na het komend weekeinde met ca. 20% in de minderheid. Bij dit scenario behoort wel een kans op stevig zomers onweer. Een vrij grote meerderheid kiest echter voor een wisselvalliger weertype met temperaturen van rond of iets beneden het langjarig gemiddelde.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn