Monday 7 October
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon, ook enkele wolkenvelden NO nog een enkele buitje.

15 augustus 2016 door Jannes Wiersema

In de middag een bui.

Een noord- tot noordooststroming voert maritiem polaire lucht aan, aan de oostflank van een hoog boven de Noordzee. Dit hoog heeft een uitloper boven het noorden van het land. Het centrum van hoge druk verplaatst zich langzaam noord(oost)waarts, om op de noordelijke Noordzee min of meer stationair te worden. Door de verplaatsing van het hoog wordt de stroming geleidelijk meer oost tot noordoost. Nabij het uiterste noorden van het aandachtsgebied bevindt zich nog een zwakke, oude occlusie, die vertragend en oplossend zuidwaarts trekt maar vandaag nog wel het noorden van het aandachtsgebied aandoet.

Plaatselijk komen mistbanken voor, die vanochtend snel oplossen. Verder zijn er naast perioden met zon ook enkele wolkenvelden. In het uiterste noorden kan uit de bewolking een spat regen vallen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 19°C op de Wadden tot 23°C in het zuiden van het land. De noordoostelijke wind is overwegend zwak, in de kustgebieden matig.

Komende nacht zijn er brede opklaringen en in de noordelijke helft van het land kan er opnieuw een enkele mistbank voorkomen. Het kwik zakt naar een graad of 11, in opklaringen in het noorden wordt het lokaal 7 of 8°C. De wind is overwegend zwak en noordoostelijk, in het noorden wordt de wind landinwaarts veranderlijk.

Morgen overdag zijn er perioden met zon, in het zuiden lijkt het een vrij zonnige dag te worden. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 20°C in het noordelijk kustgebied tot 24°C in het zuiden en er staat een zwakke tot matige wind uit noordoost tot oost.

Woensdag 17 augustus bepaalt een blokkerend hoog boven Noord-Europa nog het beeld. Het aandachtsgebied bevindt zich daarbij in polaire lucht. In de loop van donderdag 18 en vrijdag 19 augustus smelt het blokkerende hoog boven het uiterste noordoosten van Europa samen met een Russische hoogterug, waardoor een hoogtelaag/koudeput boven de Baltische Staten retrograad beweegt en verbinding maakt met een Atlantisch hoogtelaag. De as van het hoogtelaag komt daarbij net noord en later noordwest van ons land te liggen terwijl een occlusie langzaam noordoostwaarts over ons land trekt. In het weekend van 20/21 augustus trekt een laag over de Noordzee richting Denemarken: het frontale systeem passeert zaterdag, waarna op zondag de hoogtetrog over ons land trekt. Vanaf maandag 22 augustus volgt in de polaire lucht dan weer een mobiele rug, maar daarna lijkt de wisselvalligheid weer wat toe te nemen met een meanderende westcirculatie.

Vooruitzichten

Woensdag zonnige perioden en droog. Daarna een toenemende kans op enkele buien, op donderdag beperkt tot het zuiden. Middagtemperaturen rond 23°C, in het weekend enkele graden lager.

Vooruitzichten lange termijn

maandag 22 augustus tot en met maandag 29 augustus

Een grote kans op een weertype met geregeld zon, normale temperaturen voor de tijd van het jaar en af en toe een bui.

Tot en met het weekend van 20/21 augustus zien de 4 à 5 clusters er voor onze omgeving vrijwel identiek uit. Rond de occlusiepassage in de loop van 18/19 augustus regionaal buiige regen, CAPE in de staafdiagrammen stelt erg weinig voor: 80% van de leden haalt niet eens 250 J/kg. Op donderdag de 18e loopt de kans op neerslag van betekenis uiteen van 20% in het noorden tot 60-65% in het zuiden. Op vrijdag lijken meerdere plaatsen wel met neerslag van betekenis te maken te krijgen. De hoogtetrog van het weekend lijkt meer buiigheid op te leveren. Daarbij kan de wind aan de zuidoostflank van een laag boven de Noordzee behoorlijk aantrekken, maar veel meer dan een 7 Bft aan de kust lijkt het niet te worden. Na het weekend rustiger met kleinere neerslagkansen. Op de zeer lange termijn komt een klein aantal oplossingen met een warm scenario, maar het overgrote deel van het EPS berekent vrij normale waarden voor de tijd van het jaar.

Temperatuur

Neerslag over voorgaande 6 uur

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn