Tuesday 23 July
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon, vanavond van het noordwesten uit regen.

24 mei 2015 door Jannes Wiersema

bewolktEen rug is net de Britse Eilanden gepasseerd, bevindt zich van Zuid-Noorwegen naar Het Kanaal en beweegt geleidelijk zuidoostwaarts en ligt vandaag overdag boven ons land. Rondom deze rug wordt polaire lucht aangevoerd. Later in de middag en avond verlaat de rugas in zuidoostwaartse richting het land en bereikt vanavond een frontaal systeem (warmtefront en pal erachter een koufront) het noordwesten. Dit frontaal systeem passeert enigszins golvend maandag in de loop van de ochtend het zuidoosten van het land. Na passage wordt met een noordwestelijke stroming polaire lucht aangevoerd.

Er zijn flinke perioden met zon,maar in het Noorden eerst nog hardnekkige wolkenvelden maar het blijft tot de avond droog. Alleen het noorden en zuidoosten heeft aanvankelijk nog te maken met wolkenvelden. In de avond neemt de bewolking van het noordwesten uit toe en daar kan later wat lichte regen vallen. De middagtemperatuur ligt rond 19 graden, vlak aan zee enkele graden lager. Er staat aanvankelijk een zwakke veranderlijke wind. Vanmiddag wordt de wind zwak west tot zuidwest.

Komende nacht is het zwaar bewolkt en valt er af en toe regen. De minima komen uit rond een graad of 10. De zuidwestenwind is zwak en wordt in het westen en noorden geleidelijk matig en gaat draaien naar west tot noordwest.

Morgen is het wisselend bewolkt en is het op de meeste plaatsen droog, maar landinwaarts kan er zeer lokaal nog een bui tot ontwikkeling komen. De temperatuur ligt tussen 12 graden op de Wadden en plaatselijk 18 graden in het zuidoosten. De wind wordt overal noordwestelijk en matig.

Een Azorenhoog heeft tot en met maandag met een uitloper richting ons land rechtstreeks invloed op ons weer. Vanaf dinsdag blijft de invloed van dit hoog beperkt tot de 40ste breedtegraad. Het betekent dat de weg vrij gemaakt wordt om aan de noordflank van het hoog storingen afkomstig van de Atlantische Oceaan als lopende golven over West-Europa te zien trekken. Vanaf volgend weekeinde zien we een lichte voorkeur voor een zuidwestelijke aanvoerrichting waardoor zowel de minima als ook de maximumtemperaturen rond of iets boven normaal kunnen uitkomen.

Vooruitzichten
Af en toe zon, soms wat regen of enkele buien en met middagtemperaturen rond de 15 graden blijft het vrij koel.

PLUIM_06260_NWT zo 24 mei 2015

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn