Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Perioden met zon,later in No ook bewolking

27 september 2015 door Jannes Wiersema

28Een hogedrukgebied met centrum boven Humber (Noordzee) verplaatst zich de komende 48 uur langzaam naar het midden van de Noordzee. Op 500-hPa hoogte zien we een hoogterug zich richting Noordzee uitbreiden met as van Zuidwest-Engeland naar Zuid-Noorwegen.

In het zuiden van Zuid-Limburg komt eerst nog plaatselijk mist voor in de dalen. Het is onbewolkt maar in de loop van de dag ontstaan er steeds meer stapelwolken, die vanmiddag de zon zo nu en dan zullen afschermen. Bij een zwakke tot matige noordoostelijke wind liggen de middagtemperaturen rond de 16 graden.

Overdag opnieuw CU/SC bewolking, mogelijk wat uitspreidend, bovendien vanuit het noordoosten wat SC-velden. In de nacht naar maandag en maandag overdag SC-velden vanuit het noordoosten. Alle modellen geven hiervoor een duidelijke indicatie. Trajectorien komen dan ook uit het bewolkingsgebied boven de Noorse Zee.

Waarschuwing land 0 new

Komende nacht drijven er wolkenvelden over. In het zuiden zijn er bredere opklaringen en hier kan nevel of een mistbank ontstaan. Het koelt af naar een graad of 7 bij een zwakke wind uit noordoost tot oost.

Morgen zijn er wolkenvelden, maar er is ook ruimte voor de zon. Het wordt het ’s middags een graad of 16. De noordoostenwind is zwak tot matig.

Een hoogterug, die aan het begin van de periode boven de Britse Eilanden ligt, bepaalt de komende week ons weer. De rug verplaatst zich naar de noordelijke Noordzee en blijft daar min of meer stationair liggen. Aan het einde van de week trekt een hoogtelaag ten zuiden van ons langs, in de nieuwe operationele run te zuidelijk om invloed op ons weer te hebben. Na het volgende weekend trekt de rug naar Rusland weg en ligt de weg open voor een hoogtetrog vanuit het westen. Dit zorgt dan in de nieuwe week voor een toename van de wisselvalligheid. In het grondpatroon zien een hoog boven de Noordzee zich langzaam richting het zuiden van Scandinavie verplaatsen. Dit blijft tot het einde van de week min of meer stationair liggen en verplaatst zich dan in het weekend (in de operationele run) richting Rusland.

De ontwikkeling voor de komende dagen zit heel consistent in de opeenvolgende runs. Een ruime meerderheid van de leden berekent het centrum ten vanaf het weekeinde noorden of noordwesten van ons land, met een oostelijke stroming tot gevolg. Dit zou dan in een behoorlijke dagelijkse gang zorgen met temperaturen rond 17 graden overdag en tamelijk frisse nachten. De vraag is dan natuurlijk in hoeverre er in de nachten mist gaat ontstaan. De lucht echter steeds meer continentale kenmerken. In de EPS zijn de verschillen tot en met woensdag minimaal. Na woensdag zien in een minderheid van de leden (20%) de invloed van een hoogtelaag toenemen. In het grondpatroon blijven we tot in het volgende weekend onder invloed van een hoog ten noorden/noordwesten van ons. In het weekend nemen de verschillen in positie van het hoog toe, na het weekend verliest het in ongeveer de helft van het ensemble zijn invloed op ons weer. De pluim bevestigt dit beeld: tot het eind van de week oost tot noordoostelijke wind, een grote dagelijkse gang met Tx rond 17 graden en droog. Daarna neemt de spreiding in wind en temperaturen toe. Later in de periode (na het weeekend) laat ook een toenemend deel van de leden een neerslagsignaal zien.

Vooruitzichten

Zonnige perioden en droog met temperaturen rond een graad of 16.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 04 oktober tot en met zondag 11 oktober Aanvankelijk een voortzetting van het rustige en droge weer, maar na het weeekend grote kans (60%) op een overgang naar wisselvalliger weer. Temperaturen rond de normaal.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn