Tuesday 27 February
Weerman Jannes Wiersema

Plaatselijk mist en gladheid.

05 maart 2016 door Jannes Wiersema

21In een hoogtetrog is polaire lucht afgezakt vanaf Jan Mayen (NW) via de Noordzee tot het noorden van Spanje. In deze hoogtetrog bevindt zich op 500 hPa actueel een afgesnoerd laag boven Het Kanaal. Dit hoogtelaag wordt zondag boven ons land verwacht en maandag net ten noordoosten van ons land. Aan de grond zien we een complex laag dat deze periode boven of nabij ons aandachtsgebied aanwezig zal zijn. Een bijbehorende occlusie ligt actueel ten noorden en oosten van ons land. Het noordelijke deel trekt nog iets verder noordwaarts om vervolgens vrijwel stationair te worden. Het oostelijke deel van het front loopt van Duitsland verder naar Frankrijk waar een golf in het front is ontstaan. Deze golf, met bijbehorende lagedrukkern trekt net oost van ons land verder noordwaarts. Maandag 00 UTC ligt het laag uiteindelijk boven Jutland met een vore tot over ons land. In en aan de westzijde van deze vore zijn dan nog steeds restanten van de eerder genoemde occlusie aanwezig.

Er zijn opklaringen en in opklaringsgebieden komt mist voor, vriest het enkele graden en is er kans op gladheid. In de loop van de ochtend lost de mist geleidelijk op, verdwijnt de gladheid en volgt een half tot zwaar bewolkte dag. Langs de oostgrens valt af en toe lichte regen, mogelijk ook (natte) sneeuw. Elders blijft het meest droog. De maximumtemperatuur ligt rond 6 graden. Er staat een zwakke tot matige wind uit uiteenlopende richtingen.

Waarschuwing land 0 new

Komende nacht is er tamelijk veel bewolking met hier en daar lichte regen, landinwaarts mogelijk ook natte sneeuw. De minima liggen onder de bewolking iets boven het vriespunt. Daar waar het opklaart gaat het licht vriezen. Plaatselijk kan het glad worden door bevriezing. De zwakke wind waait uit richtingen tussen zuid en west.

Zondag overdag is er veel bewolking en af en toe valt er regen. Mogelijk dat er landinwaarts ook (natte) sneeuw voorkomt. De middagtemperatuur ligt rond de 6 graden. De zwakke tot matige wind is overwegend noordwestelijk, aan de kust trekt de wind aan naar (vrij) krachtig.

Tot halverwege volgende week heeft ons land te maken met een hoogtetrog gevuld met polaire lucht.In dei tijd verplaatst de trog zich van Engeland naar Midden-Europa en maakt dan woensdag tijdelijk plaats voor een uitloper van het Azorenhoog. Deze rug wordt donderdag op zijn beurt al weer verdreven door een uitzakkend hoogtetrog, afkomstig vanaf Groenland. Dit is opnieuw de opmaat voor een sterk meanderende bovenstroming, waarbij volgens een meerderheid van EPS-leden volgende weekeinde de invloed van een hoogterug de grootste kans maakt. Het maakt de kans op een overgang naar een zuidwestelijke aanvoer met tot gevolg een iets minder koud en minder wisselvallig weertype tamelijk groot

Vooruitzichten

Aanhoudend wisselend bewolkt met enkele buien, soms met winters karakter. Tot en met woensdag ’s nachts kans op lichte vorst. Vanaf donderdag iets oplopende temperaturen.

Vooruitzichten lange termijn

zaterdag 12 maart tot en met zaterdag 19 maart

Tamelijk grote kans (60%) op een droog en minder koud weertype met temperaturen rond of iets boven de langjaargemiddelde waarden.

De spreiding in de diverse pluimen is tot en met volgend weekeinde niet erg groot, hetgeen een tamelijk betrouwbare verwachting inhoudt. De verschillen in de 500hPa-EPS-clusters geven dit ook al aan. Vanaf volgend weekeinde lijken er twee soorten oplossingen te zijn. De ene oplossingsrichting handhaaft de zuidwestelijke aanvoer, terwijl de tweede oplossingsrichting een noordoostelijke aanvoer vertoont, hetgeen dan ook duidelijk een koudere en tevens droge weertype oplevert.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Neerslag (sneeuw/hagel/ijzel) in mm. - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn