Een laag boven de Britse Eilanden trekt zuidoostwaarts richting Frankrijk. Het bijbehorende occluderende frontale systeem bereikt aan het begin van de ochtend het zuidwesten en trekt noordoostwaarts en verlaat in de nacht naar zaterdag het noordoosten. Doordat er op zaterdag ook boven Duitsland een lagedrukkern ontstaat komt het landgedeelte zaterdag in een gebied met een zwakke luchtdruk gradient.
Een neerslagzone boven het westen, midden en zuiden breidt zich komende uren over het hele land uit. Op veel plaatsen valt de neerslag enige tijd in de vorm van natte sneeuw, die met name op de Veluwe mogelijk plaatselijk even blijft liggen. Dit neerslaggebied verlaat in de loop van de avond het noorden. In het zuiden klaart het later in de avond op, waardoor daar nevel en enkele mistbanken kunnen ontstaan. De maximumtemperatuur ligt tussen 4 graden in het noordoosten en 6 graden in het zuidwesten. In natte sneeuw daalt de temperatuur naar 1 à 2 graden. De zuidoostenwind is matig tot vrij krachtig, aan de noordkust krachtig. Van het zuidwesten uit neemt de wind in de middag af en in de avond wordt de wind in een groot deel van het land zwak en veranderlijk.
Modellen zijn tamelijk consistent, Harmonie is wat trager, maar dat komt wellicht ook doordat deze te weinig bewolking genereert in het gebied tussen 0 en -20 C. Vooral de eerste neerslag zou de sneeuwcomponent kunnen overheersen omdat dan de natte-boltemperatuur nog dichtbij nul ligt door een drogere opbouw onderin. Dieper in de frontale zone wordt het meer en meer vloeibaar. Vandaar dat het landinwaarts aanvankelijk kortdurend wit zou kunnen worden op gevoelige plekken met weinig bodemwarmte. Zaterdag langs de oostgrens nog wat neerslag door frontale restanten.
In de nacht naar zaterdag klaart het m.u.v. het noorden en oosten op en ontstaat er (aanvriezende) mist. In het uiterste noorden kan nog wat lichte regen vallen. Het gaat op veel plaatsen enkele graden vriezen, maar aan zee komt de temperatuur niet lager uit dan ongeveer 3 graden. Lokaal kan het glad worden. Er staat een zwakke en veranderlijke wind.
Zaterdagochtend lost de mist geleidelijk op en volgt half tot zwaar bewolkte dag. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperatuur ligt rond 6 graden. Er steekt een matige noordwestenwind op, die ’s avonds landinwaarts afneemt naar zwak en naar het westen draait.
Het aandachtsgebied heeft te maken met een grote meandering van het polaire front. Dit heeft te maken met een diepe hoogtetrog met een grote uitgestrektheid van de Noorse Zee tot aan het Middelandsezee gebied. Hierdoor bevindt het aandachtsgebied zich diep in de polaire lucht. In de loop van de volgende week zien we het genoemde patroon wat oostwaarts verschuiven. Hierdoor lijkt het aandachtsgebied wat meer onder invloed van een hoogterug te komen.
Vooruitzichten
Wisselend bewolkt, fris en enkele buien, soms met een winters karakter. In de nachten kans op lichte vorst.
Vooruitzichten lange termijn
vrijdag 11 maart tot en met vrijdag 18 maart
Waarschijnlijk overgang naar een wat rustiger weertype met afnemende neerslagkansen en stijgende maxima.
Het patroon van de diepe hoogtetrog zien we breed terug in het Ensemble. We zien dit ook terug in de kaarten voor de temperatuur anomalie voor week 1. We zien een duidelijke negatieve anomalie, samenhangend met de polaire lucht. Ook de transitie naar de “Rug-invloed” zien we terug. Ook voor die periode lijken temperaturen nog onder normaal te liggen. Kijken we naar de clustering van het EC dan zien we tot het einde van de operationele run-tijd een sterke voorkeur voor een geblokkeerd stromingspatroon. Of dit nu veroorzaakt wordt door een diepe trog of een sterke rug is op voorhand lastig aan te geven. De clusters vertonen in het algemeen voorkeur voor de rug. Echter van een zonaal stromingspatroon is duidelijk even geen sprake. Als later het scenario van de hoogterug zich gaat manifesteren zien we dit in de diverse pluimuitvoer terug in de afgenomen neerslagkansen en een sterke dagelijkse gang, hetgeen karakteristiek is in een vroege voorjaar situati