Saturday 20 July
Weerman Jannes Wiersema

Regen en (onweers)buien.

10 september 2013 door Jannes Wiersema

17Een hoogtelaag boven het noorden van ons land trekt langzaam oostwaarts naar Duitsland. Een grondlaag om middernacht net zuidoost van Enschede trekt langzaam oostwaarts. De bewolking en neerslag van een bijbehorende ingedraaide occlusie ligt vanochtend over het noordoosten van het land. Een tweede frontale depressie bij noord Denemarken trekt vandaag over de Noordzee, rond het hoogtelaag, in de richting van ons land. Het relatief kleine lagedrukgebiedje bereikt tegen de avond het noordwesten van het land. Op de zuidwestflank van dit laag ontstaat dan een stevig windveld dit bereikt rond 15 UTC het westelijk kustgebied en trekt geleidelijk zuidwaarts weg. De neerslag van de bij dit laag behorende occlusie trekt in de loop van de middag en avond over het westen, midden en zuiden van het land. Woensdag late middag passeert de achterzijde van de occlusie.

De bewolking overheerst en er vallen geregeld buien, daarbij is ook kans op onweer. De temperatuur wordt vanmiddag niet veel hoger dan 16 of 17 graden. Vanmiddag en vanavond gaat het van het westen uit regenen, de meeste regen valt waarschijnlijk in het westen, midden en zuiden. De wind is west tot noordwest en overwegend matig. Vanmiddag neemt de wind flink toe en wordt matig tot vrij krachtig, 4 tot 5, aan de westkust krachtig tot hard, kracht 6 tot 7, in het zuidwestelijk kustgebied tegen de avond mogelijk stormachtig, 8.

NEERSLAG:

Een gebied met regen, behorend bij het laag beweegt vannacht over de oostelijke helft van het land en verlaat in de loop van de ochtend het oosten van het land. Alle modellen laten wat deze neerslag betreft een tamelijk eenduidig beeld zien. Verder boven de Noordzee en in het kustgebied enkele buien, lokaal ook met onweer. Deze buien gaan continu door vanwege het relatief warme Noordzeewater. Boven land zijn de buien afhankelijk van de dagelijkse gang. Derhalve vanmiddag ook boven land weer enkele buien met kans op onweer, T500 hPa ligt morgen rond -26 C. In de loop van de middag vooral in het westen en midden en zuiden regen, mogelijk met een verscholen bui.

In de nacht naar woensdag zijn er vooral in de zuidelijke helft van het land perioden met regen, vooral langs de kust kan nog steeds lokaal onweer voorkomen. In het noorden komen er geleidelijk opklaringen het land binnen en kan er een enkele mistbank ontstaan. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 13 graden in het zuiden tot plaatselijk 7 graden in het noordoosten van het land. Langs de westkust staat er een krachtige tot harde noordwestenwind, de wind neemt in de loop van de nacht geleidelijk af. Landinwaarts is de wind matig uit een westelijke richting, in het noorden wordt de wind geleidelijk zwak en veranderlijk.

Woensdagochtend blijft het, op een enkele bui na, op de meeste plaatsen droog en komen er aanvankelijk ook mistbanken voor. De rest van de dag is het wisselend bewolkt en vallen er enkele buien, de kans op onweer is dan inmiddels wel een stuk kleiner. De maximumtemperatuur wordt 17 à 18 graden. De noordelijke wind is overwegend matig. (Bron: KNMI)

Een wegtrekkend hoogtelaag houdt ook woensdag nog net invloed op ons weer. Donderdag en deels ook vrijdag is het rustiger onder invloed van een naderende en passerende hoogterug. Vrijdag in de loop van de dag passeert een zwakke occluderend front, terwijl de bovenlucht nog anticyclonaal is. Het front lijkt enigszins te stagneren boven onze omgeving en trekt pas zaterdag in de loop van de dag oostwaarts weg. Zondag nadert er weer een volgende hoogterug, maandag trekt opnieuw een zwak front voorbij. Kortom een licht wisselvallig weertype in een meanderende weststroming. Tegen het midden van de nieuwe week nadert van het westen uit waarschijnlijk hogedrukinvloed en zou het weer geleidelijk wat kunnen stabiliseren.

Vooruitzichten

In het algemeen een licht wisselvallig weertype met zo nu en dan wat regen. Met zo’n 17 graden is het aan de te koele kant.

Vooruitzichten lange termijn
dinsdag 17 september tot en met dinsdag 24 september

Waarschijnlijk neemt de kans op regen geleidelijk af. De temperatuur ligt rond de normale waarde voor deze tijd van het jaar.

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn