Thursday 20 June
Weerman Jannes Wiersema

Regen of (natte) sneeuw.

14 februari 2016 door Jannes Wiersema

7Een laag ten oosten van Limburg trekt oostnoordoostwaarts en wordt vanavond boven het noordoosten van Duitsland. De bijbehorende frontale zone, die om het laag heen gedraaid is, ligt vandaag lange tijd boven een groot deel van het land. Hierdoor krijgt vrijwel het gehele land, muv het noordwesten, vannacht en overdag te maken met neerslag. Met het wegtrekken van het laag zet zich later op de dag en maandagnacht een noordelijke stroming in en blijft de aangevoerde lucht polair van oorsprong. Op maandag trekt een ZW-NO georiënteerde rug vanaf de Atlantische Oceaan naar de Britse Eilanden. Deze houdt de noordoostelijke stroming in stand, waarin occlusierestanten langs de kust naar het zuiden trekken.

Er is veel bewolking en op veel plaatsen valt regen en natte sneeuw. In het oosten van het land, met name op en rond de Veluwe, blijft de sneeuw liggen en is er sprake van gladheid. De temperatuur ligt in de middag tussen de 1 en 4 graden en de matige, aan de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtige noordoostenwind, maken het voor het gevoel nog kouder.

Neerslag:

De neerslagsoort is een aandachtspunt. Actueel in de intensievere neerslag ook sneeuw, elders regen. Natte bol temperatuur overal boven nul. De kansen op natte sneeuw de komende uren nog wat toe, met name in het intensievere neerslaggebied. Alle modellen geven deze indicatie voor toenemende sneeuwfractie de komende uren. Hirlam beschrijft de actualiteit het beste. In intensievere neerslag valt af en toe matige sneeuw, die voor wat accumulatie kan zorgen. Hiervoor staat voor de Veluwe een waarschuwing uit. Later in de ochtend wat opwarming op dagelijkse gang en wat afnemende sneeuwkansen. In de avond weer toenemend bij de neerslag in het zuidoosten van het land. In de Limburgse heuvels in de nacht naar maandag een kans op droge sneeuw. Boven zee in de FIR wat ondiepe buitjes

Komende nacht kan er in de kustgebieden een enkele bui voorkomen, in het zuidoosten valt af en toe regen of (natte) sneeuw. Wanneer de sneeuwval wat intensiever is, is er kans op kortdurende gladheid. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 4 graden vlak aan zee tot dichtbij het vriespunt in het binnenland. De wind wordt noordelijk en is matig, aan zee en boven het IJsselmeer krachtig tot hard.

Morgen overdag is er af en toe zon en blijft het op de meeste plaatsen droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 4 graden en de noordelijke wind is matig, aan zee vrij krachtig tot krachtig.

Aan het begin van de periode ligt een ZW-NO georienteerde hoogterug vanaf de Atlantische Oceaan via de Noordzee naar Noorwegen. Op woensdag komt deze boven ons land te liggen en neemt daarbij in betekenis af. Vervolgens passeert op donderdag een hoogtetrog, waarna zich een zonale stroming boven onze omgeving instelt. In het grondpatroon zien we in het begin van de periode een ZW-NO georiënteerde rug net ten westen van de Britse Eilanden. Dit zorgt voor een noordoostelijke stroming met de aanvoer van polaire lucht. De rug beweegt al op dinsdag over ons land en trekt verder oostwaarts en komt dan op woensdag boven Rusland aan. Op donderdag passeert er vervolgens een frontaal systeem. Dit is het begin van een periode van opnieuw wisselvallig weer, met in de operationele run op zaterdag de passage van een frontaal systeem met een secundair laagje, dat over het noorden van het land loopt. Vervolgens ligt er in het begin van de nieuwe week (maandag 22 februari) een diep laag voor de Noorse zuidkust.

Vooruitzichten

Aanvankelijk rustig en vrij zonnig weer met koude nachten. Aan het eind van de week wisselvalliger en geleidelijke stijging van de temperatuur.

Vooruitzichten lange termijn

zondag 21 februari tot en met zondag 28 februari

Grote kans op wisselvallig weer met temperaturen rond of iets boven normaal.

De clusters liggen voor de eerste week erg dicht bij elkaar, de grootschalige patronen zijn eenduidig. Wel zijn er timingsverschillen in de passage van het frontale systeem aan het einde van de week. Op de langere termijn laten vrijwel alle leden een zonale stroming zien. Tot in de nieuwe week liggen de clusters dicht bij elkaar, hoewel het laag op maandag de 22e in de operationele run wel erg ver uitdiept. Dit betekent de eerste dagen een rustig en droog weertype met koude nachten. In de pluim zien we voor het zuidoosten op dinsdag en woensdag zelfs temperaturen tot dicht bij -10, maar hiervoor is dan wel een sneeuwdek nodig (en dat ligt er nog niet). Op donderdag gaat de wind naar een zuidwestelijke richting en wordt het een fractie minder koud, waarna in het weekend de wind duidelijk toeneemt en de aangevoerde lucht zachter wordt.

Temp. op 2m in °C - Noord-Oost Nederland

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Neerslag (sneeuw/hagel/ijzel) in mm. - Noord-Oost Nederland

Bron: KNMI

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn