Tuesday 21 May
Weerman Jannes Wiersema

Rustig en zonnig lenteweer

05 mei 2013 door Jannes Wiersema

Een hogedrukgebied boven Frankrijk en Duitsland beweegt langzaam noordwaarts en de rugas komt vanavond ZW-NO georiƫnteerd boven ons land te liggen.De lucht boven de Noordzee en het kustgebied is nu relatief vochtig. Het vochtveld wordt het komend etmaal langzaam naar het noorden geduwd. In de nacht naar maandag blijft de rugas boven het noordwesten van het land liggen. In de loop van de dag wordt de rugas wat meer naar het noordwesten geduwd en wordt de stroming zwak noordelijk. Op hoogte wordt er met een zwakke zuidelijke stroming geleidelijk warmere lucht aangevoerd.

In de ochtend komen hier en daar eerst nog enkele wolkenvelden voor, deze lossen echter vrij snel op. Verder is er veel ruimte voor de zon met vanmiddag slechts enkele kleine stapelwolken. De middagtemperatuur ligt tussen de 17 en 21 graden. De wind is zuid tot zuidwest en is zwak tot matig, rond kracht 3. In de middag steekt er langs de kust een wind van zee op waardoor het daar enkele graden afkoelt.

De nacht naar maandag verloopt helder. De wind is zwak en veranderlijk en de temperatuur daalt naar een graad of 6.

Maandag is het zonnig en droog, in de loop van de middag komt er wel wat meer sluierbewolking. De temperatuur stijgt in de middag naar 20 tot 24 graden, vlak langs de kust is het bij wind van zee beduidend frisser. De wind is in de ochtend zwak en veranderlijk, maar wordt in de middag geleidelijk noordelijk en neemt toe naar zwak tot matig. (Bron: KNMI).

Een uitloper van een hogedrukgebied boven Oost-Europa verliest in vanaf woensdag geleidelijk zijn invloed op onze omgeving. Tot die tijd wordt met een zwakke oostelijke stroming vrij warme lucht aangevoerd. Een lagedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden trekt woensdag en donderdag noordoostwaarts naar de Noorse Zee. Het bijbehorende koufront passeert woensdagmiddag en avond ons land, waarna er weer koelere polaire lucht het land binnenstroomt. Een secundaire lagedrukkern trekt donderdag over het midden van de Noordzee oostwaarts. In het weekeinde breidt een uitloper van een Atlantisch hogedrukgebied zich weer uit tot over de Midden-Europa en stabiliseert de atmosfeer weer. Na het weekeinde trekt de hogedrukuitloper zich weer terug en verschijnt er een hoogtelaag in de buurt van de Britse Eilanden. De exacte positie is op dit moment erg onzeker.

Vooruitzichten

Dinsdag nog zonnig en vrij warm voorjaarsweer met temperaturen tussen de 20 en 25 graden. Woensdag minder warm en in de loop van de dag perioden met regen of buien. In de tweede helft van de week wisselend bewolkt en een enkele bui, de middagtemperatuur daalt naar waarden van rond of iets onder normaal. In het weekeinde weer meer zon en iets warmer.

het weer

/exp/pluim/Data/PLUIM_06260_NWT.png

Bron : KNMI.

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn