Monday 24 June
Weerman Jannes Wiersema

Rustig herfstweer met vanmorgen in het noorden en oosten mist,

30 oktober 2015 door Jannes Wiersema

30Tussen een opbouwend hoog boven het oosten van Europa (1045 hPa op zaterdag) en lagedruk boven de Atlantische Oceaan staat er in ons aandachtsgebied een zuidelijke stroming. Een frontaal systeem ligt boven de Britse Eilanden en trekt nog iets verder oostwaarts. Omdat het eerder genoemde hogedrukgebied zijn invloed langzaam westwaarts uitbreidt zal het front uiteindelijk gaan stagneren boven de westelijke Noordzee. Zaterdag krimpt de stroming naar zuidoost.

Vanochtend komt er in het oosten en noorden eerst (dichte) mist voor. In de loop van de ochtend lost de mist geleidelijk op, maar in het uiterste noordoosten kan deze nog enige tijd in laaghangende bewolking overgaan. Verder zijn er perioden met zon, maar drijft er wel van tijd tot tijd hoge bewolking over. De middagtemperatuur loopt uiteen van 12 graden in het uiterste noorden tot 16 graden in het zuiden. Er staat een zwakke tot matige zuidoostelijke wind.

Vanavond en komende nacht is er op de meeste plaatsen weinig bewolking. In het noorden kan er echter laaghangende bewolking vanuit Duitsland binnendrijven. Het wordt daar bovendien nevelig met mogelijk mist. De minimumtemperatuur ligt rond 7 graden en de zuidoostenwind is zwak tot matig.

Waarschuwing land 0 new

Zaterdag houdt het rustige herfstweer aan. De laaghangende bewolking in het noorden lost in de loop van de ochtend op. Er is flink wat zon en het blijft droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 13 graden op de Wadden tot 17 graden in het zuiden. De zuidoostenwind blijft zwak tot matig.

Vanaf vandaag bouwt een nieuwe hoogterug op ten oosten van ons land. Ten westen van Ierland ligt een langgerekte, noord-zuid geori├źnteerde trog, waarin zich dit weekeinde een afsnoering ontwikkelt in de buurt van Portugal. De hoogterug bouwt verder op tot een groot hoog boven centraal Europa begin komende week. De stroming in ons aandachtsgebied blijft hierdoor zuid tot zuidoostelijk. Zondag/maandag neemt de gradient weer iets af en nemen de mistkansen weer wat toe. Later op dinsdag of woensdag trekt het hoog oostwaarts en het hoogtelaag bij Portugal trekt aan de westflank van het hoog noordwaarts. Woensdag passeert een zwakke trog ons land van noord naar zuid, waarna de stroming zuidwestelijk wordt. Donderdag passeert een volgende (zwakke) trog, waarna zich boven onze omgeving weer een hoog opbouwt.

Vanaf volgende week woensdag nemen de onzekerheden toe voor wat betreft het stromingspatroon. De meeste EPS-leden laten het hoog oostwaarts trekken, maar het is nog de vraag in hoeverre storingen dan tot ons land kunnen doordringen. Heel actief lijken deze in ieder geval niet. Later in de EPS-periode zien we nog steeds ongeveer 60% van de leden met invloed van het hoog tot boven onze omgeving, en een iets toenemend aantal leden waarin de invloed van oceaanstoringen toeneemt. In vrijwel alle gevallen liggen de temperaturen rond of boven het langjarig gemiddelde.

Vooruitzichten

Rustig en zacht herfstweer met vooral de eerste dagen geregeld zon. In de nachten en ochtenden kans op mist. Vanaf woensdag mogelijk wat regen.

Vooruitzichten lange termijn

vrijdag 06 november tot en met vrijdag 13 november Vrij grote kans (60-70%) op het aanhouden van het overwegend droge weertype met temperaturen op of boven het langjarig gemiddelde. Er is ook een 30-40% kans op een wisselvalliger weertype

Neerslag in mm. - Noord-Oost Nederland

Temp. op 2m in ┬░C - Noord-Oost Nederland

Loading

Vooruitzichten

Vooruitzichten lange termijn